Radio Simplu

Adorabil! Are doar 2 anisori, dar inoata singur in piscina

Internautii au fost uimiti să vadă acest copil înotând în piscină. Copilul are doar 2 ani, dar deja știe cum să înoate. Se vede ca este fericit și emoționat atunci când plutește pe suprafața apei.

Pentru copii, înotul poate fi considerat un sport extraordinar, deoarece nu pare să existe o barieră specifică pentru vârstă la acest subiect. Mulți părinți încă se întreabă: ce vârstă este potrivit pentru copiii lor să înoate?

Răspunsul ar putea fi surprinzător pentru părinți: permiteți copilului să se obișnuiască cu înotul la orice vârstă.

In mod normal o lectie de inot pentru bebelusi nu tine mai mult de 30 de minute si ar trebui sa se desfasoare intr-un bazin special pentru bebelusi, in care apa nu a fost tratata cu clor sau pastile de cloramin.

De asemenea un instructor poate lucra in conditii bune cu cel mult opt perechi ( mama – copil) intr-o piscina la o temperatura medie a apei de 30°C.

Numai in aceste conditii copilul va invata sa inoate, sa se joace si sa prinda dragoste de inot si apa.

Beneficiile inotului in dezvoltarea fizica si mentala a copilului

Un copil fericit ….

Fiind in apa calda este foarte distractiv iar copiilor le place. Pentru multi dintre parinti, lectiile de inot alaturi de copiii lor raman una dintre cele mai pretioase amintiri- o experienþã unica in care increderea si fericirea joaca un rol decisiv.

Cu toate acestea, exista, de asemenea, multe beneficii pe termen lung pe care un nou-nascut si un copil le castiga in urma unui program de inot.

… sanatos…

Primul an de viata a unui copil este crucial in ceea ce priveste dezvoltarea lui – fiind momentul in care creierul creste cel mai rapid.

Exercitiile fizice regulate joaca un rol vital in acest sens, fiecare miscare contribuie la consolidarea reflexelor motorii si functionarea organelor vitale.

Un antrenament in apa este un exercitiu perfect pentru micuti fiindca apa permite ca muschii lui sa de deplaseze liber, fara constrangere de greutate.

Acesta este unul din motivele pentru care inotul este sportul ce ofera programe concepute special pentru bebelusi incepand de la varsta de 3 luni.

10 beneficii ale înotului

Profită de vară, de mare, de piscine şi înoată cât poţi de mult. Fă din asta un obicei pe termen lung şi vei vedea că înotul are o mulţime de beneficii pentru sănătatea organismului. Te vei simţi mai bine atât fizic, cât şi psihic. Instructorul Bogdan Marin ne detaliază 10 dintre beneficiile acestui sport.

Oxigenează creierul

Înotul stimulează sistemul nervos central şi îl ajută considerabil să se oxigeneze, vascularizeze. Făcând efort fizic corpul consumă mai mult oxigen şi implicit are nevoie să primească o cantitate mai mare de aer. Oxigenul asimilat e transportat rapid prin vasele sanguine, ce sunt de asemenea puse în funcţiune de pulsul alert, către creier şi întreg organismul, obţinându-se o circulaţie şi vascularizare benefice. Acest lucru duce şi la regenerarea celulelor creierului. Înotul antrenează perfect reflexele motorii, ajută echilibrul şi coordonarea, dezvoltă puterea de concentrare şi atenţia.

Combate depresia, reduce stresul

Înotând, creierul creşte secreţia de endorfine, acele substanţe chimice produse cu scopul de a combate, pe de-o parte, efectele stresului şi ale durerii, iar pe de altă parte, de a induce o stare de relaxare a organismului şi de a întări sistemul imunitar.

Pune în funcţiune toţi muşchii

Într-un singur antrenament vei stimula toate grupele de muşchi: pe cei abdominali şi din zona lombară, care împreună asigură o corectă postură şi un bun echilibru, pe cei de la umeri, cărora înotul le oferă un grad de rotaţie optim şi le creează o bună mobilitate, braţele vor fi mai ferme, picioarele sunt şi ele uniform lucrate, spune Bogdan Marin, instructor de înot la Bluemarin Sport Club: „Mişcarea picioarelor în sus şi în jos, ca la procedeele craul şi spate, contractă muşchii cvatriceps (partea frontală a coapsei), biceps femoral (partea anterioară a coapsei) şi fesierii. Procedeul bras stimulează contracţii în partea interioară şi exterioară a coapsei”.

Protejează articulaţiile şi oasele

Când înotăm, greutatea corpului se dispersează pe apă şi astfel nu vom avea încărcare exterioară asupra articulaţiilor. Prin înot optinem un bun raport între articulaţii, oase şi muşchi. Oasele sunt bine protejate, rata de accidentări (fracturi) este foarte mică, iar articulaţiile sunt, de asemenea, ferite de dislocări şi luxaţii.

Consolidează coloana

Coloana vertebrală este însăşi o articulaţie, semimobilă. Prin înot, muşchii paravertebrali, ce se găsesc de o parte şi de alta a coloanei vertebrale, devin mai puternici şi se dezvoltă uniform, obţinându-se o bună ancorare a coloanei şi un aliniament corect. Înotul poate corecta hipercifoza, hiperlordoza sau scolioza, fiind recomandat şi în problemele herniei de disc. E cosiderat un sport “sigur” datorită faptului că nu suportă şocuri, căzături, ca în alte sporturi.

Întăreşte inima

Studiile arată că înotul reduce riscul cardiac. În timp ce înotăm, frecvenţa cardiacă creşte şi se stimulează circulaţia.

Se ard grăsimile

Înotul ne ajută să slăbim într-un mod sănătos. Acest tip de antrenament e considerat unul cardiovascular. Frecvenţa cardiacă (pulsul)este punctul de referinţă al acestuia. Dacă e menţinută între 60-75% din maxim, se stimulează arderea grăsimilor. Procesul poate fi de durată, însă merită.

Previne şi reglează diabetul

Principalul factor care duce la apariţia diabetului este aportul mare de glucoză pe care îl administrăm corpului nostru, însă nu îl şi consumăm. Înotul creşte cantitatea de insulină, aceasta având rolul de a readuce la normal cantitatea de glucoză, pe care o transformă în glicogen.

Ţine astmul sub control

Un antrenament de aproximativ o oră, la o intensitate medie, foloseşte sistemul aerob. Înotând, avem nevoie de un flux mare de oxigen, ceea ce implică o bună funcţionare a plămânilor. În plus, e foarte benefic în afecţiunile respiratorii, cum este astmul. Mediul acvativ, fiind lipsit de praf, îi ajută pe asmatici, înotul ducând la curăţarea foselor nazale, a bronhiilor, a plămânilor.

E indicat femeilor însărcinate

Înotul este cea mai sigură formă de efort, tonifică musculatura, menţine o constituţie fizică bună şi, cel mai important, poate elimina mult mai rapid din corp toxinele şi substanţele dăunătoare sarcinii.