Radio Simplu

Acordurile muzicii populare româneşti alaturi de André Rieu

Dacă ar fi să ne luăm după faptul că atunci când i se pronunță numele de cele mai multe ori auzi întrebarea „Cine mai e și ăsta?”, realitatea vine să conteste ignoranța.

Violonistul André Rieu a venit pentru câteva ore în România, ca să anunțe personal concertul din vara anului viitor. Surpriza a fost că a vândut bilete pentru trei concerte, nu doar unul.

Dacă nici acest lucru nu confirmă setea de cultură a acestui popor, nu știm ce altceva ar putea să o facă. Atât de educat, de pozitiv și inteligent încât nu poate fi descris în cuvinte.

André Rieu a vorbit frumos despre România, luându-i pe toți prin surprindere, a promis că-și va deschide inima pentru români, a făcut fotografii și a dat autografe și interviuri fără să-și privească ceasul.

A doua zi după conferință, când biletele au fost puse în vânzare, a început nebunia. Olandezul cu un castel la Maastricht a anunțat că se vor ține nu unul, ci trei concerte în Piața Constituției: pe 12, 13 și 14 iunie. Niciodată, în toată cariera sa, nu s-a mai întâmplat așa ceva. A fost un record absolut.

De ce românii își doresc cu atâta ardoare să-l vadă? De ce au cumpărat bilete fără să se uite la bani?

Cine este până la urmă omul care a reușit acest lucru? André Leon Marie Nicolas Rieu este „un băiat născut într-o duminică însorită” a anului 1949, la Maastricht, Olanda.

Este violonist, dirijor și compozitor, unul dintre cel mai bine vânduți muzicieni din lume. A reușit să revitalizeze valsul la nivel internațional cu spectacolele sale extravagante, pline de emoție.

Vioara lui este un Stradivarius

Deținătorul celei mai mari orchestre private din lume, André Rieu a vândut până în prezent peste 40 de milioane de albume și DVD-uri în întreaga lume.

André Rieu a început să ia lecții de vioară la vârsta de 5 ani, fiind încurajat de tatăl său, André Rieu Sr., dirijor al Orchestrei Simfonice Limburg și al Operei din Leipzig.

În 1967, Rieu a studiat vioara la Conservatorul din Liege, iar, mai târziu, la Conservatorul din Maastricht, până în 1973. În 1974, Rieu s-a mutat la Conservatorul Regal din Bruxelles, unde profesor i-a fost Andre Gertier.

Și-a terminat studiile în 1977, când a primit Premier Prix și cântă pe o vioară Stradivarius fabricată în 1667.

Cea mai mare dorință a sa a fost să popularizeze muzica într-atât încât oamenii să-și aducă aminte că viața este cel mai frumos lucru care li se poate întâmpla. Și a reușit.