Copiii sunt „experţi” în a imita un gest sau o mişcare şi poate tocmai de aceea micuţa din aceste imagini dansează cu atâta naturaleţe în plină stradă alături de o dansatoare pe care a întâlnit-o ocazional.
Emma O’Sullivan interpreta un dans în stil irlandez pe o stradă din Galway când alături de ea a venit o fetiţă cu păr bălai încercând să ţină ritmul pe măsura vârstei ei fragede.
Fetiţa a inventat pe loc o coregrafie originală şi cu multă veselie dansează cu picioruşele ei mici.
Puterea exemplului este pentru micuţă un motiv incredibil de a-şi pune în valoare inocenţa şi bucuria vârstei, dar şi talentul de viitoare dansatoare.
Chiar dacă cei din jur par să se amuze de reprezentaţia fetiţei, momentul este cu adevărat nepreţuit.
E incredibil cu câtă hotărâre îşi mişcă picioruşele asemenea profesoarei de dans care la rândul ei o încurajează din priviri.
Acesta poate fi un exemplu de bună dispoziţie şi amuzament care îţi poate face ziua mult mai frumoasă. Micuţa este adorabilă!
Dansul irlandez s-a facut cunoscut prin renumitele spectacole Riverdance si Lord of the Dance in anii ’90, fenomene ce au contribuit la globalizarea dansului Irlandei.
Desi a pornit de la un stil de dans folcloric, dansul irlandez a evoluat rapid in sportul de performanta pe care-l vedem astazi – un gen prin ale carui miscari dansatorul sfideaza gravitatia si limitarile fizice ale neinitiatilor.
Dansul irlandez este alcatuit din mai multe sub-ramuri prin care practicantii progreseaza pe masura ce-si insusesc abilitatile fiecarui nivel de dificultate.
Specificul dansului irlandez este structura coregrafiilor: acestea sunt alcatuite din pasi (de unde si denumirea usor confuza de Irish step dancing) ce sunt efectuati simetric, pe piciorul drept si pe cel stang, pentru a se potrivi pe structura muzicii irlandeze.
Ce este Irish Step Dancing?
Asemeni muzicii care il acompaniaza, dansul irlandez se numara in fragmente de cate 8 masuri si este structurat in pasi (engl. step) care fiecare dureaza 8 masuri si se efectueaza mai intai pe piciorul drept, urmand a fi dansati in oglinda, pe piciorul stang. La nivelurile beginners – intermediate, coregrafiile sunt compuse din :
– Lead Round (un pas pe dreptul si pe stangul) care de obicei se danseaza in forma circulara inchisa, dar alteori poate avea si alta forma a traseului, conditia fiind sa fie o forma inchisa;
– Pasul / Pasul 1 (pe dreptul si pe stangul), al carui traseu este mai liber, la alegerea coregrafului.
– In cazul nivelului Open, structurii i se adauga si un al doilea pas, dansat asemeni pasului 1.
Datorita similaritatii cuvantului pas (engl. step) si a denumirii stilului step american si a faptului ca si in Irish se foloseste un tip de pantofi de percutie, s-a ajuns la confuzia comuna ca dansul irlandez consta numai in step.
Ritmurile, respectiv dansurile:
Reelul, care poate fi dansat atat cu soft shoes, cât si cu heavy shoes (insa cu elemente diferite), este cel mai alert dans, permitandu-i dansatorului sa adopte o atitudine aparent violenta, gratie agerimii miscarilor.
Jigurile variaza de la cele trei dansate in soft shoes (light jig, slip jig si single jig), la cel dansat in heavy shoes (heavy sau treble jig).
Slip jigul este cel mai gratios dans, de obicei prezentat numai de fete. Acestea par ca aluneca de-a lungul scenei in pasii de dans specifici slip jigului.