Acestui dans i se spune „Fusul” și este cel mai distractiv dans de petrecere moldovenesc! Care sunt pașii care îl fac celebru
Cui nu îi plac dansurile, mai ales atunci când vine vorba despre nunți sau alt gen de petreceri? Ei bine, în acest filmuleț puteți vedea unul dintre dansurile specifice regăsite în Republica Moldova, un dans numit Fusul a căror pași îl fac extrem de specific.
Nunțile sunt cel mai mare motiv de sărbătoare, iar atunci când mirii văd că invitații lor se distrează extrem de tare pe ringul de dans și se unesc pentru a face un dans atât de special, ei bine, le crește inima.
Toți mirii vor să știe și să vadă că la nunta lor invitații lor se simt extraordinar și că își petrec marea majoritate pe ringul de dans.
Moldovenii sunt cunoscuți pentru plăcerea lor de a dansa și pentru voia bună, iar acest dans, specific lor, fusul, este cu totul special. Fusul este o sârbă comună, care poate fi dansată atât de bărbați, cât și de femei.
Este o construcție atât simplă care poate fi dansată de mai puține persoane, cât și mai complexă, constând într-un număr mai mare de oameni care să umple toată sala.
Desfășurarea este antrenată, în cerc, cu pași încrucișați, cu suprapuneri neconcordante. Fusul se regăsește în zonele de Nord și Centrale ale Republicii Moldova și este, cu adevărat, un dans special, fiind denumit și ciurul sau sita datorită mișcărilor circulare.
Dansurile de nuntă denotă cu adevărat care este energia și atmosfera petrecerii, iar invitații din acest filmuleț au exempliciat cu succes o nuntă imaginea unei nunți reușite. Se spune că atunci când dansează moldovenii inimile vorbesc, scoțând în evidență caracterul, forța și agerimea poporului.
Dansul făcut mereu din viața socio-culturală a popoarelor și putem spune că evidențiază caracterul acestora. Un atribut important este portul popular care întregește frumusețea unui dans din folclor. În zilele noastre, multe dintre aceste dansuri și tradiții riscă să se piardă, fiind înlocuite de alte culturi, în special din Occident, care nu sunt nici pe departe la fel de sugestive și de încântătoare.
Așadar, dansurile tradiționale reprezintă un factor important în patrimoniul cultural imaterial, iar formulele consacrate ale acestuia rămân caracteristicile generale. Cele mai multe dansuri din Moldova au influențe balcano-carpatice. Diferența de ținută între dansurile românești și cele de peste Prut sunt mari: cele moldovenești se execută în horă, cu brațele încrucișate în față sau în spate, în lanș de brațe sus sau jos, pe când cele românești se execută în linie, în cerc, semicerc, perechi sau ceată.
Indiferent de caracteristicile acestuia, dansul popular tradițional este o moștenire care trebuie prețuită. Faptul că tinerii învață să danseze acești pași din moși-strămoși nu denotă decât faptul că moștenirea primită este una foarte puternică.