Veşti bune vin de la stat! Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind sistemul unitar de pensii publice. Astfel, anumite activităţi au fost încadrate în condiţii speciale de muncă. Iată ce trebuie să faci pentru a cere recalcularea pensiei!
Guvernul a adoptat, pe 7 iulie, Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Modificările vizează încadrarea în condiţii speciale de muncă a anumitor activităţi din industria de armament.
Cei care au făcut sau încă fac asemenea munci pot ieși mai repede la pensie. Astfel, vârsta-standard de pensionare pentru limita de vârstă se reduce cu 13 ani, dacă s-a lucrat în industria armamentului cel puțin 25 de ani, scrie Avocatnet.ro.
Documentul aprobat mai prevede că perioada desfăşurată în activităţile menţionate, anterior datei de 1 aprilie 2001, în locurile de muncă care potrivit legislaţiei anterioare erau încadrate în grupa I de muncă, să fie asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă.
Noile prevederile se aplică, la cerere, şi persoanelor care s-au pensionat anterior intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, drepturile de pensie recalculate fiind acordate cu luna următoare depunerii cererii.
Pentru recunoașterea perioadelor lucrate în industria armamentului ca fiind lucrate în condiții speciale, pensionarii trebuie să depună, împreună cu cererea de recalculare, o adeverință de la angajator sau de la deținătorul legal al arhivelor acestuia (de principiu, inspectoratul teritorial de muncă).
Activităţile care intră în categoria condiţiilor speciale de muncă:
– cele referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor.
– fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii.
– locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia.
– operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice.
– delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.