Radio Simplu

Aceste tinere au reușit să impresioneze o lume întreagă la un campionat de gimnastică ritmică

Uneori, atunci când vedem modul în care se prezintă gimnaștii și gimnastele, ne întrebăm dacă mai au oase în corp sau dacă au avut vreodată. Ni se pare imposibil că sunt capabili să facă așa ceva cu trupul lor, să îl folosească în moduri la care oamenii normali nici nu s-au gândit.

Ne gândim, de cele mai multe ori, că efortul lor neîncetat trebuie să dea roade la un moment dat, pentru că acești sportivi nu au o viață normală până în momentul în care nu renunță la această carieră. Totul este legate de antrenamente, de concursuri, de pregătire și tot așa.

Auzim de multe ori poveștile sportivelor și a sportivilor care își dedică întreaga viață pasiunii lor, chiar dacă, nu este deloc ușor. așa cum spuneam, ne este uneori imposibil să înțelegem cum sunt aceștia capabil să facă asemenea mișcări.

Bineînțeles, acesta este și cazul fetelor din aceste imagini, câștigătoarele unui campionat de gimnastică ritmică din Bulgaria din 2018 la categoria cu cerc. Sincronizarea acestora este atât de bună, iar modul în care acestea au aruncat cercurile de la una la alta este absolut încântător.

Cele cinci fete au reușit să prezinte scheme din ce în ce mai complicate care necesitau extrem de multă concentrare cu zâmbetul pe buze și păreau să facă totul fără niciun pic de efort. Prestația lor este absolut minunată!

Gimnastică ritmică este un eveniment destinat în exclusivitate femeilor în care gimnastele prestează la sol cu un cerc, o minge, cu panglici sau sfoară, pe ritmul muzicii, individual sau în grup. În anii 1800, gimnastica ritmică era sub influența gimnasticei clasice și includea și elemente de coregrafie.

A crescut încetul cu încetul până când au apărut primele competiții experimentale din Europa de Est, în decada anilor 1930, atunci când noua complexitate descoperită a exercițiilor a început să atragă atenția publicului.

Gimnastica ritmică a pornit de la o bază a mai multor dicipline. A incorporat elemente din baletul clasic, cum ar fi mișcările pliés și arabesques, dar și sistemul german de antrenament la aparat pentru dezvoltarea mușchilor și metoda suedeză prin care se folosesc exercițiile libere pentru a dezvolta ritmul.

Primul turneu – FIG a recunoscut gimnastica ritmică ca o disciplină oficială în 1963, iar, un an mai târziu, s-a organizat primul turneu internațional în Budapesta. În 1964, turneul a fost declarat oficial primul campionat mondial de gimnastică ritmică , iar Ludmila Savinkova din Rusia a devenit prima campioana mondială.

Numărul atleților a crescut pe măsură ce interesul pentru acest sport s-a răspândit și în alte părți ale lumii. Gimnaști din America au apărut prima dată la campionatul din 1973, iar programele de gimnastică ritmică au evoluat din umbrele unei discipline artistice la un program care a fost introdusă în Jocurile Olimpice în 1984.

Încă de la integrarea în cadrul Olimpiadei din 1984, din Los Angeles, gimnastica ritmică a fost mereu parte din programul olimpic. În anul inaugurării, canadianca Lori Fung a fost cea care a luat acasă medalia de aur.

Programele individuale au fost singurele din program până în 1992. În 1996, s-au adăugat și programele de echipă.