Radio Simplu

Acest sofer mergea linistit pe drum insa ce a surprins camera de pe bordul masinii

Proximitatea cu care ajungem la intalniri, confortul si placerea de a conduce sunt extrem de importante. Mai importanta decat toate acestea insa, este siguranta in trafic. Cele mai multe accidente se produc din cauza neatentiei, din cauza vitezei sau din cauza oboselii, asadar, cauza umana este vinovatul principal atunci cand se pierd vieti omenesti pe sosea. Respectarea unor reguli de bun simt in trafic este o obligatie pentru toti soferii.

Reguli esentiale pentru siguranta in trafic

O prima regula, foarte importanta de altfel, este respectarea vitezei legale.

Un detector radar ieftin poate sa micsoreze riscul de amenzi, insa nu poate micsora riscul de accidente. Astfel, prudenta este cuvantul de ordine la volan.

Multi soferi apeleaza la detectoare de radar si la tot felul de tertipuri care sa ii salveze din ghearele Politiei si sa ii scuteasca de cheltuieli, insa toate aceste elemente nu fac altceva decat sa scada din prudenta si sa creasca riscul de accidente.

Semnalizarea corespunzatoare reprezinta o alta regula extrem de importanta, care trebuie sa fie respectata cu strictete. Relatiile dintre soferi se bazeaza pe aceasta semnalizare si pentru a fi cat mai corecte, semnalizarea trebuie sa fie una corecta. Schimbarile foarte bruste de directie, fara semnalizare, duc deseori la accidente.

Nu in ultimul rand, la reguli esentiale pot intra si cele evidente, dar neintelese foarte bine de catre unii soferi. La volan nu au ce cauta persoanele in stare de ebrietate si nici persoanele obosite. Putina lume stie ca lipsa somnului are exact acelasi efect asupra creierului, pe care il are si alcoolul. Singura diferenta este faptul ca o persoana obosita nu primeste amenda, insa risca la fel de mult ca o persoana aflata in stare de ebrietate.

Reguli pentru condusul in conditii dificile de trafic

Toate regulile de mai sus sunt ideale pentru conditii normale de trafic. In conditii dificile, regulamentul capata o importanta si mai mare. Pe timp de noapte, pe timp de ceata sau pe timp de furtuna este bine sa se tina cont de fiecare detaliu al masinii. Oglinzile trebuie sa fie pozitionate in asa fel incat sa nu reflecte farurile masinilor, faza lunga trebuie sa fie folosita doar atunci cand nu sunt masini la distanta mai mica de 200 de metri iar viteza trebuie sa permita reactia rapida in cazul unei situatii neprevazute.

Daca se conduce pe un carosabil ud sau alunecos, regulile sunt mult mai stricte. Viteza trebuie sa fie cat mai mica, in asa fel incat sa nu reprezinte un pericol pentru cei din automobil, distanta fata de masina din fata trebuie sa fie considerabila, pentru a oferi rapiditate de reactie iar franarea si depasirea trebuie sa fie evitate, pe cat posibil.

Pe timp de iarna, o regula esentiala a sigurantei este aceea de a echipa masina cu cauciucuri potrivite si chiar cu lanturi.

Regulile prezentate nu sunt reguli imposibil re respectat si cu siguranta nu sunt reguli care sa stirbeasca din placerea condusului. Sunt pur si simplu reguli care transforma circulatia rutiera intr-un spatiu sigur pentru toata lumea.

Atunci cand esti sofer macar odata ai incalcat legea, fie ca ai mers prea repede sau nu ai dat prioritate altui participant la trafic, insa trebuie sa fim constienti ca trebuie sa respectam cu sfintenie aceste regului.

Spre exemplu soferul tirului din clipul postat mai sus nu a respectat legea si a incarcat masina cu mult peste limita care ii era permisa si a avut de suferit din aceasta cauza.

In momentul cand a incercat sa ia o curba si sa urce pe un pod masina a intrat in balans din cauza greutatii si s-a rasturant. Sa speram insa ca nu a patit nimeni nimic.