Radio Simplu

Acest barbat isi scoate cainii la o plimbare cu masina!

Atunci cand iti iei un animal de companie acesta devine o parte din familie si este tratat ca si un membru al acesteia avand si el la randul sau drepturi dar si unele obligatii.

Insa este clar ca este extrem de rasfatat de toata lumea din familie.

Spre exemplu in clipul postat mai sus putem vedea cum reactioneaza cei doi caini in momentul in care stapanul lor ii scoate la o plimbare cu masina.

Acestia sunt extrem de emotionati si incearca din rasputeri sa ii castige atentia stapanului si se intrec in acest lucru fiind extrem de alintati. Reactia lor a cucerit rapid tot internetul!

Asa cum toata lumea isi doreste sa aiba copii inteligenti, majoritatea oamenilor doresc de asemenea sa detina caini destepti. Dar atunci cand vorbim despre un caine inteligent, sau unul mai putin stralucit, depinde la ce aspecte specifice comportamentului sau ne raportam.

Dupa cum stim, inteligenta are o varietate de dimensiuni diferite. La oameni am putea subdiviza inteligenta in capacitatea de a vorbi, rationamentul logic, memoria si asa mai departe.

Inteligenta cainilor are de asemenea, mai multe aspecte diferite, printre care recunoastem trei dimensiuni majore.

Prima se numeste inteligenta instinctiva si se refera la cea ce anume a fost rasa creata sa faca. De exemplu cainii de turme, au fost creati pentru a mana sau aduna turmele impreuna si a le conduce, catre o anumita directie.

Abilitatea lor este prezenta in bagajul genetic si necesita doar putina indrumare din partea oamenilor, pentru a face lucrurile corect. Alte rase au bineinteles, diferite tipuri de inteligenta instinctiva.

Cainii de paza au grija de bunuri sau persoane, retriverii aduc diferite lucruri, pointerii adulmeca pasarile si arata locatia exacta a acestora, in timp ce cainii de companie, sunt mai sensibili la semnalele sociale umane si raspund totodata starilor noastre.

A doua dimensiune in inteligenta la caini este inteligenta adaptiva. Acest tip de inteligenta se refera la capacitatea cainelui de a invata, ce este avantajos pentru el. Include invatatul si beneficiile care ii sunt de folos din mediul sau, rezolvarea problemelor noi,etc. Inteligenta adaptiva difera chiar si intre indivizi apartinand aceleiasi rase.

Nu de putine ori, o sa intalnim catei care par pierduti atunci cand sunt confruntati cu o dilema si repeta aceleasi greseala la nesfarsit.

Atunci cand majoritatea oamenilor se gandesc la inteligenta canina, se raporteaza adesea la abilitatea cainilor de a parcurge elemente complexe de disciplina in ring, sau diferite concursuri.

Alteori tindem sa comparam proprii caini, cu cei care au cele mai inalte calificari de lucru cum ar fi: cainii politisti, cainii pentru nevazatori, ori cainii de cautare si salvare.

Astfel, atunci cand un caine demonstreaza prin raspunsul sau ca intelege o anumita comanda venita de la un om, demonstreaza de altfel unul din aspectele cele mai importante ale inteligentei sale.

Aceasta latura este deosebita, deoarece, daca nu ar raspunde la instructiunile umane, nu ar fi capabili sa execute sarcinile utilitare de care noi avem nevoie, asadar nu s-ar fi aflat langa noi inca din cele mai vechi timpuri si nu ar fi fost domesticit.

Asadar a treia dimensiune a inteligentii la caini este inteligenta de obedienta, sau ascultare.

Acest tip de inteligenta, masoara capacitatea fiecarui caine de a face o echipa reala cu grupa umana si se bazeaza pe cea ce poate realiza un caine, atunci cand este instruit de oameni. (capacitatea de obedienta si lucru).

Atunci cand doriti sa va alegeti un pui, sau poate doriti sa va evaluati propriul catel, nu uitati sa tineti cont de bagajul genetic al cainelui si de principiile, dupa care rasa respectiva a fost creata.

Nu exista un caine slab, ci exista doar caine care nu face cea ce a fost creat sa faca, sau indicatiile primite din partea noastra, au fost incorect asimilate.