Radio Simplu

Aceasta catelusa fusese adoptata de la un adapost

Minnie este o catelusa din rasa Chihuahua salvata dintr-un adapost pentru animale din Tempe, Arizona, care se dovedeste un exemplar tare iubitor si incredibil de inteligent.

Aceasta reuseste sa ne impresioneze cu mici trucuri pe care le-a invatat de-a lungul timpului, oferindu-ne o reprezentatie de zile mari. Cum sa nu te bucuri de atata dragalasenie?

Catelusa raspunde cu promptitudine oricarei comenzi ferme care vine din partea stapanei, executand ceea ce i se cere sa faca.

Astfel, animalutul ia o pozitie verticala cand vrea sa spuna „te rog” sau „sa se predea” in cel mai adorabil mod.

Minnie se taraste sau se rostogoleste la fel de usor pentru a intra in gratiile stapanei sale, care nu conteneste sa o laude pentru comportamentul ei exemplar.

Pe langa toate acestea, catelusa stie cum sa inchida usa de la intrare, fuge repede si se asaza in pat pentru culcare sau se joaca de-a v-ati ascunselea pitindu-se dupa usa in doar cateva clipe.

Cel mai important e faptul ca stapana sa nu uita sa o recompenseze de fiecare data cu bobita gustoasa pe care o savureaza cu multa placere.

Chihuahua este o rasa cunoscuta de toata lumea si este imposibil de confundat datorita posturii sale topaite si a mersului leganat, insa putini stiu si de varietatea cu par lung. Acei Chihuahua sunt mai mereu confundati cu pechinezi mici.

Desi originea acestui caine nu este cunoscuta in totalitate, se considera ca stramosii lor au facut parte din viata toltecilor, denumiti pe acele vremuri, Techichi.

Chihuahua a fost un caine foarte venerat, gasit de arheologi in mormintele antice, alaturi de stapanii lor azteci, evident mumificati impreuna.

Timp de o perioada mai indelungata acesti caini au fost inexistenti, fiind practic pe cale de disparitie, insa spre sfarsitul secolului al XIX-lea, au fost redescoperiti si redenumiti chiar dupa numele statului din nordul Mexicului in care au fost gasite ramasite ale acestora, acea redescoperire avand la baza evident demonstratia apartenentei la rasa Chihuahua.

Momentan exista doua tipuri de Chihuahua si anume Chihuahua cu par lung si Chihuahua cu par scurt. Cel cu par lung trebuie periat zilnic pentru a preveni incalcirea blanii.

Trebuie stiut ca Chihuahua are la cap un punct slab, chiar in centru, numit moalele capului, motiv pentru care trebuie sa-l protejati, in caz contrar va putea avea traumatisme severe in acea zona.

Chihuahua mai trebuie protejat si de climatul rece, fiind un caine micut care se pare ca nu rezista prea mult.

Bolile la care sunt predispusi acesti caini sunt in general urmatoarele: hidrocefalia care se manifesta prin acumularea unui lichid in creier, hipoglicemia care se manifesta prin scaderea severa a nivelului de glucoza din sange, colabarea traheei, mai exact micsorarea traheei care duce la o tuse continua.

Desi par a fi predispusi la boli grave, acesti micuti au totusi o medie de viata destul de lunga, ajungand chiar si pana la 18 ani, in cele mai fericite cazuri.

Un caine cu adevarat binecuvantat deoarece are si o viata lunga, Chihuahua este inca din cele mai vechi timpuri un caine sacru, considerat a fi implicat in trecerea sufletelor in lumea de dincolo si o parte importanta in familia care-l crestea.

Aspect fizic

Chihuahua se poate clasa intre cele mai mici rase, au capul rotund, aproape de forma unui mar, iar urechile lor sunt ascutite si le poarta mereu tantos ridicate.

Fie ca are o blana neteda si scurta, fie ca are o blana matasoasa si lunga, Chihuahua este la fel de simpatic in ambele variante, constitutia trupului fiind aceeasi.

Cand sunt pui au un aspect de soareci in varianta marita, iar cand cresc acestia nu se schimba prea mult.

Au picioare scurte si subtiri iar trupul lor firav este aparent mai mic in comparatie cu capul. Boticul lor este mic si se termina cu un nas negru aproape de marimea unui nasture.

Ochii lor sunt de culoare inchisa, maroniu inchis sau negru, foarte mari in comparatie cu capul si iesiti din orbite intr-o oarecare masura, exprimand mereu o privire blanda si de jale.

Au un aspect total asimetric. Cainii din aceasta rasa sunt acceptati practic in mai toate culorile, dar in Mexic spre exemplu, Chihuahua negru, cafeniu sau alb cu negru este cel mai apreciat, iar in Statele Unite ale Americii sunt preferate patrupedele cu culori solide si compacte.

Atat masculii cat si femelele din aceasta rasa au inaltimea maxima de 23 centimetri si greutatea maxima de 3 kilograme.