Radio Simplu

A murit cel supranumit „părintele” modelelor Logan, Duster și Sandero, Gérard Detourbet

A murit cel care a reinventat brand-ul Dacia în anii 2000. Gérard Detourbet s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani. El este cel considerat “părintele” modelelor low-cost ale Grupului Renault.

Gérard Detourbet a ajuns în echipa Renault în 1971, când avea 25 de ani. În 2001, el s-a alăturat filialei Dacia din România, ca director de dezvoltare industrială și proiectare. El este cel care a supervizat dezvoltarea unei game de vehicule la preț mic, de sub 10.000 de euro. Era ideea președintelui de la acea vreme, Louis Schweitzer, iar Detourbet a găsit modalitatea pentru o pune în aplicare. Așa a văzut lumina zilei gama “Global Access”.

Gérard Detourbet Dacia Renault

Logan a intrat în fabricație în 2004. În 2009, modelul a atins o cotă impresionantă: un milion de unități construite la Mioveni.

Modelele Dacia sunt în topul celor mai bine vândute mașini în segmentele lor în Europa. Mașinile low-cost ale Grupului Renault, Dacia Sandero, Dacia Duster și Renault Kwid reprezintă 35% din vânzările concernului la nivel global. Detourbet avea un plan îndrăzneț: lua în calcul și promovarea brand-ului românesc dincolo de Atlantic, în Statele Unite ale Americii.

Detourbet a activat jumătate de secol în cadrul Grupului Renulat. În 2012, francezul s-a mutat în India, pentru a conduce echipa care lucra la dezvoltarea modelul Kwid. Detourbet avea în plan exportarea unei versiuni electrice către China. În 2015, a fost desemnat “Man of the Year” de către Autcar Professional. În urmă cu doi ani, revenise în Franța pentru a lucra de acolo și pentru a urma un tratament. Acesta suferea de cancer.