Radio Simplu

7 tipuri de iubire, descoperite de psihologi

În 1980, psihologul Robert Sternberg a dezvoltat o teorie de 3 componente ale iubirii, care include intimitate emoțională, pasiune și angajament. Potrivit acestuia, aceste trei puncte constituie frumosul sentiment. Mai târziu, datorită teoriei sale, Sternberg a semnalat șapte tipuri de iubire.

Cele 7 tipuri de iubire

Dragostea nebună

Aceasta este perioada când oamenii nu se prea cunosc, însă simt o atracție mutuală. Într-o asemenea relație, doi oameni nu au nici cea mai vagă idee dacă au sau nu ceva în comun, însă rămân împreună. Potrivit psihologului, aceasta dragoste nebună se poate transforma în ceva mai complet de-a lungul timpului, însă nu se întâmplă așa întotdeauna. Multe cupluri nu trec de acest tip de iubire.

Plăcutul

Într-o astfel de relație poți să fii tu însăți. La acest tip de iubire oamenii sunt de obicei uiniți de interese comune, perspective și de sentimentul de a fi înțeles. Psihologii cred că o astfel de intimitate fără pasiune și angajament va conduce la o prietenie și nu la o relație de iubire.

Dragostea goală

Cuplurile care experimentează acest tip de iubire își iau doar angajamentul, însă fără partea pasionantă și intimă. Câteodată acest tip de relație apare după o dragoste mare, fierbinte. Iubirea tristă Acest tip de iubire include angajamentul și pasiunea și este familiară multor cupluri.

Acest tip de iubire există când două persoane sunt cu adevărat atrase una de cealaltă și sunt pregătite să urmeze anumite tradiții precum nunțile, schimbul de jurăminte, însă nu au parte de adevărata intimitate. Psihologii consideră că aceste cupluri pot trăi împruenă mult timp, însă fericirea lor este relativă.

Iubirea romantică

Acest tip de iubire include pasiune și intimitate. Oamenii ce fac parte din aceste cupluri sunt atrași unul de celălalt și se simt confortabil unul lângă celălalt, însă nu sunt pregătiți să își ia un angajament serios.

Relațiile de acest tip de obicei nu ating nivelul căsătoriei sau al coabitării. Iubirea însoțitoare Iubirea însoțitoare constă în angajament și intimitate. Asemenea relații sunt mult mai puternice ca o simplă prietenie și există un atașament între parteneri.

Însă aceasta este mai degrabă un acord cast deoarece acestui tip de iubire îi lipsește pasiunea.

Dragostea adevărată

Această iubire constă în toate cele trei componente: pasiune, intimitate emoțională și angajament. Desigur, nivelurile lor nu sunt mereu egale, dar este important de știut că există toate. Rar poți vedea acest tip de relație, însă oamenii reușesc să le construiască, se iubesc cu adevărat. Cuplurile care cunosc dragostea adevărată vor fi capabile să trăiască o viață lungă împreună și se vor bucura de căsnicia lor.

Psihologii sunt siguri că o persoană experimentează mai multe tipuri de iubire de-a lungul vieții. Câteodată se întâmplă să le experimenteze cu același partener: se apropie și avansează la nivelul următor. Dar există posibilitatea să se întâmple cu mai mulți parteneri. În orice caz, relația ta se poate să nu se încadreze în niciunul din cele șapte tipuri standard ale iubirii și poate balansa între două dintre ele.