Ne gasesti pe

Radio Simplu

7 motive pentru a consuma zilnic o patratica de ciocolata neagra

Este una dintre cele mai bune surse de antioxidanti pe care o avem la indemana si, potrivit studiilor, ciocolata neagra, fara adaos de zahar, reduce riscul bolilor de inima.

Cercetatorii de la Universitatea din Chicago, San Diego, au demonstrat ca una-doua patratele de ciocolata neagra pe zi au un efect pozitiv asupra organismului.

Studiul arata ca, in primul rand, aceasta cantitate mica iti confera energie datorita continutului de epicatechina, cel mai important ingredient existent in cacao.

In al doilea rand, o doza mica de ciocolata are efecte pozitive asupra persoanelor cu hipertensiune – reduce tensiunea arteriala, dupa cum precizeaza cercetatorii.

In acest caz, este esential sa ne limitam consumul la doza demonstrata ca fiind terapeutica, adica una-doua patratele pe zi. Iata cateva motive pentru care ar trebui sa mananci zilnic o patratica de ciocolata:

1. Este foarte hranitoare

Ciocolata neagra de calitate, cu un continut ridicat de cacao contine o cantitate decenta de fibre solubile si este incarcata cu minerale. O ciocolata neagra de 100 grame 70-85 % cacao contine:

11 grame de fibre

67% din necesarul zilnic de fier

58% din necesarul zilnic de magneziu

89% din necesarul zilnic de cupru

98% din necesarul zilnic de mangan

De asemenea, este o sursa de potasiu, fosfor, zinc si seleniu.

Sigur, acesti nutrienti vin la pachet cu aproximativ 600 de kilocalorii, de aceea, ciocolata neagra ar trebui consumata cu moderatie. Grasimile sunt in cea mai mare parte saturate si mononesaturate, cu cantitati mici de acizi grasi polinesaturati.

Ciocolata neagra mai contine si cafeina si teobromina, dar in cantitati mici.

2. Este o sursa puternica de antioxidanti

Potrivit scalei ORAC, care evalueaza puterea alimentelor de absorbtie a radicalilor liberi, altfel spus, activitatea antioxidanta a alimentelor, boabele de cacao neprelucrate ocupa un loc superior.

Ciocolata neagra contine compusi organici care sunt biologic activi si functioneaza ca antioxidanti. Acestia includ polifenoli, flavone, catechine.

3. Poate imbunatati fluxul de sange si ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Flavanolii din ciocolata neagra pot stimula endoteliul, stratul intern al arterelor, pentru a produce oxidul de azot. Una dintre functiile oxidiului de azot este de a trimite semnale la artere sa se relaxeze, care reduce rezistenta la fluxul de sange si prin urmare reduce tensiunea arteriala.

Exista multe studii controlate care arata ca cacao si ciocolata neagra pot imbunatati fluxul de sange si pot ajuta la mentinerea unei tensiunii arteriale mai mici.

4. Creste HDL si protejeaza LDL impotriva oxidarii

Consumul de ciocolata neagra poate imbunatati mai multi factori de risc importanti pentru bolile de inima. Intr-un studiu controlat, s-a demonstrat ca pudra de cacao reduce in mod semnificativ colesterolul LDL la barbati.

Ciocolata neagra poate reduce, de asemenea, rezistenta la insulina, care este un alt factor de risc comun pentru multe boli, cum ar fi bolile de inima si diabet

5. Reduce riscul de boli cardiovasculare

Compusii din ciocolata neagra par sa protejeze colesterolul LDL-ul impotriva oxidarii. Pe termen lung, acest lucru inseamna ca mai putin colesterol se poate depune in artere.

Intr -un studiu efectuat pe 470 de oameni in varsta, cacao a redus riscul de deces cardiovascular cu 50%, pe o perioada de 15 ani. Un alt studiu a aratat ca ciocolata consumata de 2 sau mai multe ori pe saptamana, a redus riscul de placi calcifiate in artere cu 32%.

6. Protejeaza pielea impotriva efectelor nocive ale soarelui

Compusii bioactivi din ciocolata neagra pot fi, de asemenea, de mare ajutor pentru pielea ta. Flavonoizii pot proteja impotriva daunelor produse de soare, pot imbunatati fluxul de sange la nivelul pielii si pot creste nivelul de hidratare al pielii.

7. Poate imbunatati functia creierului

Consumul de ciocolata neagra creste fluxul de sange care circula catre creier, sporind astfel capacitatea de invatare si memorare. Efectul este dat de flavonoizii din boabele de cacao.

Cacaua poate, de asemenea, sa imbunatateasca in mod semnificativ functia cognitiva la persoanele in varsta si imbunatateste fluenta verbala.