Radio Simplu

5 sfaturi foarte utile pentru cei care își doresc să facă reparații fără ajutorul specialiștilor

Unele reparații minore nu îți vor scoate foarte mulți bani din buzunar și sunt atât de simple și de rapide încât nu va trebui să chemi un meșter să te ajute.

Cu puțină îndemânare și sfaturile practice pe care ți le-am pregătit, casa ta va arăta ca nouă, fără mult efort investit și fără să îți sacrifici bugetul:

Astupă rapid crăpăturile din pereți Schimbările de temperatură, vechimea pereților sau o tencuială proastă pot duce în timp la apariția unor crăpături inestetice, care se măresc și îți fac locuința să arate nefinisată.

Cel mai bine este să te ocupi cât mai din timp de această problemă și să îți consolidezi pereții periodic, în zonele în care apar fisuri, astfel încât să nu ai parte de surprize neplăcute.

Fisurile pot fi astupate cu acest produs ieftin și bun, pe care îl poți folosi singur și care nu ar trebui să îți lipsească din casă, având în vedere pentru câte alte lucruri îl poți folosi.

Nu te gândi că va fi nevoie să văruiești toată încăperea din nou. Este suficient să dai cu puțină vopsea în locul în care ai astupat crăpăturile și să o lași să se usuce. La final, vei observa că nu există diferențe de culoare pe perete, iar acesta arată din nou ca atunci când te-ai mutat.

Scapă de scârțâitul ușilor și al podelelor Ușile care scârțâie de fiecare dată când le deschizi pot fi o problemă destul de neplăcută, mai ales când nu vrei să îți deranjezi familia, dimineața sau seara, când cei dragi dorm. Scârțâitul apare mai ales din cauza balamalelor prost lubrifiate, care încep să ruginească.

Tot ce ai de făcut este să aplici puțină vaselină pe zonele cu probleme, cu ajutorul unui pulverizator, astfel încât aceasta să se distribuie uniform. Dacă această metodă nu funcționează, ridică puțin ușa din balamale, și aplică astfel vaselina.

Vei observa că scârțâitul acela deranjant va dispărea imediat. În cazul podelelor care scârțâie, varsă pudră de talc pe zona cu probleme și ai grijă ca aceasta să pătrundă printre crăpături. Pudra va umple locul gol care cauzează sunetele neplăcute și nu vei mai avea probleme cu scârțâitul podelei la fiecare pas.

Cum repari tapetul decojit Tapetul este o modalitate grozavă de a-ți decora locuința într-un mod original și estetic. Însă, în timp, acesta se poate desprinde sau decoji pe la margini, căpătând un aspect vechi și uzat.

Pentru a repara tapetul decojit, pune aracet pe o coală de hârtie, apoi introdu-o în locul cu probleme, astfel încât aracetul să se distribuie cât mai uniform în zona respectivă. Lipește apoi tapetul înapoi pe perete și scoate ușor hârtia, care va aluneca fără probleme.

Cu ajutorul unei cârpe moi, elimină golurile de aer care s-au format, iar pereții tăi vor arăta din nou bine. Redă volumul pernelor tale Pernele își pierd volumul în timp și se aplatizează, pe măsură ce acumulează umezeală, iar materialul se deteriorează.

Pentru a le face din nou moi și pufoase, un truc foarte simplu este să le lași la soare câte 10 minute pe fiecare parte. Căldura va evapora umezeala din profunzimea țesăturilor și va reda volumul de odinioară al pernelor tale.

Acest truc funcționează cel mai bine pentru pernele din materiale sintetice, în special cele decorative, așa că dacă pernele tale sunt din puf de rață sau de gâscă, este posibil ca efectul să nu fie la fel de spectaculos.

Îndepărtează ușor petele de pe parchet Parchetul se poate păta în timp, iar aceste pete nu dispar atunci când îl speli cu mopul. Atunci când petele sunt profunde, nici șmirgheluirea nu le poate îndepărta în totalitate, însă există un truc care te ajută să scapi de această problemă și să redai luciul podelelor tale din lemn.

Folosește o cârpă de șters pe jos, pe care ai înmuiat-o în peroxid de hidrogen, și acoperă pata, lăsând substanța să își facă efectul câteva zeci de minute. Îndepărtează apoi cârpa, șterge podeaua cu apă și las-o să se usuce.

Vei observa că petele au dispărut, iar parchetul tău din lemn și-a recăpătat culoarea de odinioară. Câte dintre aceste trucuri știai? Care ți se pare cel mai util?