Radio Simplu

5 modalități în care îți deteriorezi hainele la curățat, fără să îți dai seama

Ne dorim să ne păstrăm hainele în permanență curate, dezinfectate și fără cute inestetice, însă obiceiurile noastre de spălare și călcare a pieselor vestimentare pot dăuna țesăturilor, pe termen lung.

Fie că vorbim despre niște haine scumpe, pe care vrem să le păstrăm ca noi mai mult timp, fie de niște țesături delicate pe care vrem să le îngrijim corect, este important să acordăm mai multă atenție procesului de curățare și să evităm unele greșeli care nu fac altceva decât să slăbească materialul și să îl predispună la îngălbenire, rupere sau deteriorare.

Nu respecți indicațiile mașinii de spălat

Mașinile de spălat moderne au numeroase funcții și programe al căror scop este să te ajute să îți cureți hainele cât mai eficient și fără probleme. O mașină de spălat bună beneficiază de o tehnologie avansată, care îți protejează hainele împotriva ruperii sau agățării în timpul spălatului și dispune inclusiv de funcții pentru spălare rapidă, atunci când te grăbești sau când doar vrei să clătești câteva articole vestimentare. Este însă important să ții cont de recomandările producătorului mașinii de spălat și să le corelezi cu indicațiile de pe eticheta hainelor, dacă vrei ca materialele să nu se deterioreze.

Folosești înălbitor prea des

Deși acum există înălbitoare care pot fi utilizate inclusiv pentru hainele colorate, este bine să eviți folosirea lui cât de mult posibil. Chiar și petele dificil de îndepărtat pot fi scoase cu succes fără a folosi înălbitor, dacă nu sunt vechi de câteva zile. În mod obișnuit, ar trebui să folosești înălbitorul ca ultimă soluție, atunci când celelalte metode de îndepărtare a petelor au eșuat sau atunci când hainele tale de culoare albă și-au pierdut complet strălucirea.

Nu respecți indicațiile de pe fierul de călcat

Căldura degajată de fierul de călcat poate face materialele fie să se întindă prea tare, fie să se micșoreze, în funcție de natura țesăturii. De multe ori, din grabă, avem tendința de a folosi aceeași temperatură a fierului, indiferent de materialele pe care le călcăm. Însă această greșeală este o cale sigură spre deteriorarea sau îngălbenirea materialelor, mai ales a celor mai delicate. Pentru a-ți ușura munca fără să compromiți siguranța hainelor tale, le poți sorta în funcție de material sau de temperatura indicată pentru călcare. Astfel, te poți asigura că toate articolele arată impecabil și că țesăturile rezistă ca noi pentru mai mult timp.

Speli de mână hainele care trebuie curățate uscat

Unele haine au specificat pe etichetă că se pretează doar curățării uscate („dry-clean only’), ceea ce înseamnă că va trebui să le duci de fiecare dată la curățătorie, dacă vrei să nu le deteriorezi. De regulă, materialele care trebuie curățate uscat riscă să se întindă sau să se strice atunci când sunt spălate de mână sau, mai rău, sunt puse alături de alte rufe în mașina de spălat.