Intoleranța la gluten esteceva destul de des întâlnit în zilele noastre. Se caracterizează de cele mai multe ori prin reacții adverse în cazul consumului de profuse care au gluten în compoziție.
Acesta nu este în general periculos, mai ales că este n element întâlnit foarte des în compoziția grâului sau a secarei. Cea mai severă dintre formele de intoleranță la gluten este boala celiacă.
Este o boală autoimunică, care din fericire, afectează doar un singur procent din toată populația lumii. Vestea proastă este că cei care suferă din cauza ei au probleme destul de mari la nivelul întregului sistem digestiv.
Dar chiar și așa, un număr curprins între 1 și 13% pot suferi de intoleranță la gluten care nu este o formă tât de gravă. Acest lucru nu înseamnă deloc că problemele acestei categorii de oameni sunt inexistente sau mai mici.
Ambele forme de gluten pot provoca dinferite probleme pe o scară destul de importantă. Uneori se întâmplă ca nu doar sistemul digestiv să aibă de suferit.
Există câteva semnale care previn intoleranța la gluten la care ar fi cazul să fii atent.
1. Balonarea
Te simți balonat mai ales după ce mănânci, atunci când ai senzația că burta este umflată sau plină de gaze. Pe foarte mulți oameni această stare îi deranjează nu doar din punct de vedere fizic.
Balonarea nu este ceva grav pși poate avea legătură cu foarte multe situații, adică inclusiv cu intoleranța la gluten. De obocei cei diagnosticați cu intoleranță la gluten anume de balonare se plâng prima oară.
În acest sens s-au făcut mai multe studii care au arătat că aproximativ 87% dintre persoanele intolerante la această proteină suferă des din cauza episoadelor de balonare.
2. Diareea, constiparea și reziduurile foarte urât mirositoare
În mod normal nici diareea, nici constipația nu sunt îngrijorătoare. Lucrurile trebuie să se schimbe însă în momentul în care aceste lucruri se întâmplă mai multe zile la rând.
Printre altele putem vorbi și despre intoleranța la gluten. Categoria mică de oameni care suferă de boala eliacă simt o puternică senzație de disconfort mai ales la nivelul intenstinelor după ce consumă produse ce conțin gluten.
În acest fel, substanțele nutritive nu mai sunt absorbite așa cum trebuie pentru că este distrusă căptușeala intestinală. Drept urmare, are loc constiparea organismului sau diareea.
Pe de altă parte, pe termen relativ scurt, nici organismul nu se simte foarte bine după această schimbare semnificativă.
3. Durerea abdominală
Și această situație este foarte des întâlnită și stă la baza mai multor situații posibile. Printre acestea se află și intoleranța la gluten. Persoanele care consumă ceva cu gluten simt imediat o durere puternică în zona abdominală.
4. Durerile de cap
Din când în când, durerile de cap sau migrenele nu pot fi evitate și au mai multe cauze, toate diferite între ele. Pe această listă figurează intoleranța la gluten.
Studiile au ajuns la concluzia că această categorie de oameni suferă mai des de migrene spre deosebire de restul lumii, care poate avea dureri de cap din alte motive.
Trebuie să iei în calcul și varianta intoleranței la gluten dacă te doare des capul fără un motiv concret.