Radio Simplu

18 ani de când puiul de urs polar a fost salvat

Mark Dumas dresează animale pentru ca acestea să apară în pelicule cinematografice, iar în urmă cu 18 ani i s-a cerut să găsească un urs polar pentru un nou film. A auzit despre un pui care era îngrijit de angajaţii unei grădini zoologice pentru că mama sa era prea bătrână pentru a mai putea face acest lucru.

Mark şi-a asumat întreaga responsabilitate pentru acest pui şi a început apoi să-l dreseze pentru a apărea în noua producţie, însă nu se aştepta ca relaţia lor să urmeze o cale cu totul specială.

Aggee este un urs polar, iar Mark a fost protectorul, îngrijitorul şi partenerul său de joacă încă de când animalul avea numai opt săptămâni. Mark este singurul om din lume care a reuşit să stabilească o relaţie atât de profundă cu un urs polar adult, dovada fiind şi faptul că în preajma altor persoane, în afară de Mark şi soţia sa, Aggee nu se mai dovedeşte a fi la fel de prietenoasă.

„Dacă cineva vrea să stăm de vorbă şi îmi captează astfel toată atenţia, Aggee se supără. Soţia mea în schimb poate să facă acest lucru nefiind nicio problemă. Este foarte posesivă.”, a declarat Mark pentru echipa Animal Planet.

Să te apropii de un urs polar gelos şi chiar periculos este un lucru îngrijorător, însă nu se poate întâmpla nimic rău atâta timp cât Aggee se bucură de toată atenţia lui Mark. E uimitor să auzi cum ursul polar toarce asemenea unei pisici atunci când se aflăa în preajma prietenului său uman.

Aggee vede în Mark atât un tată, o mamă, cât şi un tovarăş incredibil de joacă, totul datorându-se grijii pe care acesta i-a purtat-o încă de când era doar un pui. „Ne leagă o prietenie minunată. Nu aş schimba acest lucru pentru nimic în lume”, a mărturisit Mark cu lacrimi de emoţie în ochi.

Ursul polar este un mamifer mare, greutatea acestuia ajungând până la 300–600 kg la masculi și 150–300 kg la femele, înălțimea la 1,8 m și lungimea la 2,5 m. Are o blană de culoare albă. Ghearele mari și puternice sunt capabile să doboare adversarii naturali. Are un strat de grăsime alba sub piele, care îl ajută să se protejeze împotriva frigului, această caracteristică fiind întâlnită și la alte animale din tundră. Este un înotător excelent.

Corpul ursului polar este asemănător cu cel al unui urs brun. Capul poate ajunge la peste 40 cm lungime, cu circumferința de aproximativ 30 cm. Au buze extensibile, dinții sunt mai mici ca la celelalte specii, dar mai ascuțiți, gâtul mai puternic. Au buze extensibile adică nu sunt atașate de gingii și pot culege fructe mici, iar unii le pot coji. Au mirosul bine dezvoltat. Simte prada de la 30 de km depărtare. Urechile sunt mici, externe, dar au auzul bine dezvoltat.

Culoarea blănii este albă, dar poate fi gălbuie sau gri în timpul verii. Însă explicația științifică a culorii acesteia este că firele de păr, incolore, sunt goale în interior ca fibrele optice și conduc razele ultraviolete spre pielea lor neagră, unde sunt absorbite. Este foarte călduroasă, iar temperatura corpului rămâne neschimbată atunci când este foarte frig. Sistemul lor de încălzire este foarte eficient (în părul blănii se găsesc canalicule microscopice pline cu aer care asigură o izolare termică excelentă) și de aceea uneori se tăvălesc prin zăpadă pentru a se răcori.

Labele din față sunt folosite pentru înot fiind mari și membranate pentru a asigura propulsia. Cele posterioare au rol de cârmă. Prezintă gheare neretractile. Picioarele sunt mai mari decât la ceilalți urși (22 de cm lățime) și au păr pe tălpi și ventuze pentru a le conferi stabilitate pe gheață. Pe uscat nu aleargă atât de repede ca rudele sale. În apă atinge 10 km/h vâslind doar cu labele posterioare, iar scufundat poate să stea până la 5 minute. Ca și oamenii se deplasează atingând solul cu călcâiele, dar și cu talpa și pot adopta o poziție bipedă ceea ce îi avantajează atunci când trebuie să observe pericolele, să caute hrană sau să lupte. Înălțimea unui urs polar este de 1,3 – 1,6 m.