Radio Simplu

10 reguli ciudate ale familiei regale britanice de neînțeles pentru restul lumii

Să faci parte din Familia Regală este fascinant, dar și stresant. Viața Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi a familiei Alteţei Sale este una îngrădită de reguli, restricţii şi numeroase îndatoriri.

În continuare vă prezentăm câteva reguli pe care trebuie să le respecte toți copiii Familiei Regale, reguli care au fost calificate „ciudate” și „incomode” de presa străină:

1. Fiecare membru trebuie să învețe cum să practice „salutul Windsor”

Cine ar putea să uite momentul când prințul George a salutat, pentru prima dată, mulțimea. Salutul Windsor poate fi recunoscut imediat. Gestul, care ar trebui să transmită regalitatea, clasa și controlul, este făcut de Regină într-o singură mișcare rapidă.

Pentru a saluta corect, trebuie să țineți mâna în poziție verticală și apoi să faceți o mișcare ușoară de la încheietura mâinii.

2. Întreaga familie regală petrece Crăciunul sub același acoperiș

Familia Regală petrece Crăciunul la Sandringham House din Norfolk. Cu toate acestea, când Kate Middleton s-a alăturat familiei regale, avea intenția de a rupe tradiția. Ea dorea să sărbătorească împreună cu copiii și soțul un Crăciun „normal”, de aceea obișnuiește să meargă cu William, George și Charlotte acasă la părinții și frații săi, gest care nu i-a plăcut Reginei.

3. Moştenitorii tronului nu au voie să călătorească împreună

Protocolul Familiei Regale prevede ca doi moștenitori să nu călătorească împreună. Prin urmare, Prințul William trebuie să ceară permisiunea Reginei Elisabeta pentru a-l lua pe George în călătoriile sale, aceasta fiind singura modalitate în care regula impusă de casa regală a Marii Britanii poate fi ocolită.

În cazul unei tragedii, cum ar fi prăbuşirea avionului cu care ar călători împreună mai mulţi moştenitori ai Familiei Regale, pierderea ar fi imensă. Excepția a fost făcută în 2002, când Charles, William și Harry au mers împreună după ce au participat la evenimentul de rămas bun pentru Regina-mamă Elizabeth Bowes-Lyon.

4. Toate cadourile trebuie acceptate, însă nu toate pot fi păstrate

Anul trecut, prințul George a primit 800 de cadouri oficiale (numărul celor neoficiale este amețitor). Totuși, cadourile oficiale aparțin Coroanei, în acest caz – Reginei Elisabeta a II-a, care decide cine și ce daruri va păstra.

5. Îndatoririle regale nu pot fi încălcate sau evitate

William și Kate au dorit, chiar înainte de nașterea fiului lor, George, să îi ofere o viață cât mai „normală”. Totuși, sunt multe îndatoriri pe care George și Charlotte nu le pot evita. George va servi în armată și, alături de sora lui mai mică, Charlotte, va fi instruit de consilieri economici, diplomatici și politici care îi vor pregăti pentru drumul ce urmează.

Până la adolescență, copiii vor avea doar câteva îndatoriri regale, inclusiv să bea ceai cu Regina în fiecare joi după-amiază.

6. Fiecare copil trebuie să aibă o echipă de securitate în afara grădiniței

Când se află afară cu mama și tata, micul prinț are două gărzi de corp, toate ale sale. Echipa de securitate a fost mărită după ce s-a născut prințesa Charlotte – protocol standard pentru Familia Regală.

7. Toți cei prezenți la masă trebuie să se oprească din mâncat atunci când Regina a terminat să mănânce 

Este o regulă care datează de secole. Toată lumea trebuie să înceteze să mănânce de îndată ce Regina a terminat, chiar dacă nu a reușit să mănânce suficient. Toți cei prezenți, inclusiv copiii, trebuie să urmărească fiecare mişcare a Majestăţii Sale şi să facă ceea ce face ea. Dacă ea se opreşte din mâncat, și ceilalți prezenți la masă trebuie să se oprească.

8. Postura excelentă este obligatorie

Prințul George, de exemplu, este învățat să aibă o postură adecvată și să fie atent ca lățimea dintre picioarele depărtate să fie cât cea a umerilor. Alte aspecte sunt: coloana vertebrală dreaptă, bărbia ușor înălțată, genunchii ușor îndoiți. Copiii Familiei Regale nu au voie să țină mâinile în buzunare.

9. Cadourile de Crăciun sunt oferite doar în Ajun 

Copiii din Familia Regală nu primesc darurile în dimineața de Crăciun, ci în Ajun. Este vorba despre o tradiție de origine germană, pe care Familia Regală din Marea Britanie o respectă de ani de zile. Cadourile sunt amplasate în salonul Red Drawing Room și sunt desfăcute înainte de a merge la cina formală de la ora 20:00.

Ziua de Crăciun este petrecută la biserică, unde Regina ține un discurs.

10. Doar adulții pot purta pantaloni lungi 

Indiferent de anotimp, băieții din Familia Regală poartă pantaloni scurți, iar fetele – rochii și fuste. Până la vârsta de opt ani, băieții trebuie să fie îmbrăcați mai puțin formal, conform regulii în Înalta Societate Europeană.