Radio Simplu

1 MARTIE. Obiceiuri si traditii de Martisor. Ce sa faci sa ai noroc

TRADITII SI OBICEIURI DE 1 MARTIE. Cea mai importanta traditie de 1 martie este martisorul, simbol al venirii primaverii. Traditional, acesta este un snur alb-rosu, pus fie la incheietura mainii, fie in jurul gatului ori in piept sau par. Se spune ca martisorul se pune la rasaritul soarelui si ca acesta are puteri deosebite. Superstitiile spun ca acesta este asemeni unui talisman care te apara de forte rele.

TRADITII SI OBICEIURI DE 1 MARTIE. Se mai spune si ca acesta te apara de imbolnaviri in lunile de primavara si te fereste de deochi. Daca iti prinzi martisorul la incheietura, ai grija sa fie legat cu nod. De asemenea, martisorul nu se arunca dupa ce a fost purtat, ci se pune pe un copac inflorit.

TRADITII SI OBICEIURI DE 1 MARTIE. Durata in care este purtat martisorul variaza de la zona la zona. Exista regiuni in care se poarta pe durata zilelor babelor (9 zile). In unele zone se poarta cate 12 zile, iar in altele, o luna intreaga.

TRADITII SI OBICEIURI DE 1 MARTIE. In unele sate din Transilvania, martisorul se agata la porti, ferestre sau la coarnele animalelor, pentru ca acestea sa fie sanatoase si productive. De asemenea, in Doborgea, Martisorul se purta pana la venirea berzelor, dupa care era aruncat spre inaltul cerului.

TRADITII SI OBICEIURI DE 1 MARTIE. Ziua de 1 Martie mai este legata si de alte traditii si obiceiuri populare. Se spune ca gospodinele nu au voie sa dea cu matura sau sa spele, pentru a nu aduce inapoi gerul Babei Dochia si pentru a nu da norocul afara din casa. Ele au voie, in schimb, sa faca de mancare.

TRADITII SI OBICEIURI DE 1 MARTIE. Tot astazi, in prima zi de primavara, este bine sa consumi vin rosu, pentru a avea un an plin de prosperitate. Pe 1 martie nu este bine sa te certi cu nimeni, pentru ca altfel risti sa ai dispute pana la venirea toamnei.

TRADITII SI OBICEIURI DE 1 MARTIE. De asemenea, nu uita ca de azi incep Babele si se spune ca asa cum vei avea baba, asa vei avea anul!