Radio Simplu

Zborul lor a avut întârziere 6 ore, așa că au avut grijă să nu se plictisească…

Dansul ne încântă sufletul, ne armonizează corpul, ne echilibrează mintea, ne menține tinerețea minții și a spiritului. Ascultând ritmul melodios al muzicii, prin mișcări pline de grație, forță și frumusețe, recunoaștem bucuria vieții care palpită în noi, și suntem fericiți.

Dansăm pentru sănătate fizică, echilibru emoțional, energie mentală, libertate spirituală. Vom porni de la corpul fizic, pe care îl vom antrena să recunoască ritmul și să se miște armonios, cu grație, și vom integra atitudini spirituale, devenim treptat conștienți de energii, de miracolul vieții, de integrarea noastră în ritmul universal.

Intr-o lume in care stresul face parte din viata cotidiana, dansul poate veni cu siguranta ca o forma de antrenament si relaxare care sa ne ajute sa fim fericiti, veseli si sanatosi.
Indiferent de varsta si de stilul preferat te poti bucura de toate beneficiile dansului asupra sanatatii fizice si mentale, precum si asupra vietii sociale. Tango, vals, salsa, dansuri populare sau hip-hop, orice stil de dans este binevenit, desi efectele pozitive apar mai repede in cazul dansurilor mai antrenante, de o intensitate mai mare.

Istoria dansului

Este putin probabil ca societatea umana sa nege entuziasmul si placerea de a dansa (poate doar pana la inventarea puritanismului). Ca si picturile din interiorul pesterilor, scopul primului dans a fost, probabil, un ritual. In cele mai multe civilizatii antice dansul era un element important in ritualul templului. In Egipt, preotii si preotesele, insotiti de harpe si bete, efectuau miscari impunatoare pentru a mima evenimente semnificative din povestea vreunui zeu sau pentru a imita modele cosmice, cum ar fi ritmul de zi si noapte iar la inmormantari femeile dansau pentru a-si arata astfel durerea. In altarele grecesti evenimentele sacre precum jocurile de la Olympia din secolul al VIII-lea i.Hr. erau inaugurate prin dans de catre fecioarele din templu. Corul initial era doar un astfel de dans, efectuat intr-un cerc in onoarea unui zeu. In secolul al VI-lea dansul devine elementul principal al teatrului grecesc.

In India, miscarile mainilor preoteselor din templele hinduse sunt descrise in documente inca din secolul 1 d.Hr. Fiecare gest precis avea o semnificatie. Pe baza lor o forma de dans clasic, cunoscut sub numele de Bharata Nhatyam, este inca realizat astazi de catre profesionisti.

Dansul ca divertisment este zugravit in picturi egiptene inca de la inceputul anilor 1400 i.Hr. in care fete imbracate sumar, insotite de muzicieni asezati pe scuane, salta ademenitor pe peretii mormintelor. Se considera ca aceste picturi vor incanta barbatii in timpul sederii lor in lumea cealalta. Dar fetele care danseaza sunt deasemenea si pentru aceasta lume, de la banchetele domnesti de odata la cluburile mai apropiate zilelor noastre. Divertismentul si tema strans legata de afisare sta la baza aparitiei dansului public, astfel ca in Europa acest tip de dans duce in final la aparitia baletului (secolele 16 – 17, Franta).

Astazi in intreaga lume exista nenumarate tipuri si stiluri de dans, intre care tango (considerat cel mai pasional dans si care, la randul lui, poate fi de mai multe feluri), cha – cha, disco, merengue, twist, samba, salsa, rumba, hip hop, country, flamenco, polka, vals, bachata, paso-doble si quickstep, iar lista ar putea continua.

Dansul si sanatatea

Prin dans circulatia sangelui este accelerata si astfel organele interne, in special inima, sunt mai bine irigate. Dansul intens practicat regulat, de cel putin doua ori pe saptamana timp de 30 de minute fara oprire, creste rezistenta fizica. Practicat corect, dansul constituie o terapie ideala pentru atenuarea durerilor de spate. Ca urmare a exercitiului intens, creierul este mai bine irigat si oxigenat, studiile aratand ca prin dans este stimulata puterea creierului. Nu in ultimul rand, dansul te ajuta sa ai oase puternice si sanatoase prevenind sau incetinind pierderea de masa osoasa (ospeoporoza) care are loc odata cu inaintarea in varsta.

Dansul si silueta

Practicat regulat, dansul este o excelenta metoda de slabit pentru ca in timpul acestuia organismul tau arde foarte multe calorii, in functie de stilul ales si intensitatea dansului. Pentru a-ti face o idee, o jumatate de ora de rumba te ajuta sa arzi intre 250 – 400 calorii.

Beneficiile dansului

Intre beneficiile dansului mentionam:

– beneficii asupra sanatatii inimii, imbunatatirea circulatiei sangelui;

– intarirea si tonifierea muschilor;

– eliminarea stresului si a depresiei; scade anxietatea si imbunatateste somnul;

– topirea kilogramelor in plus, atunci cand dansul este practicat regulat;

– cresterea capacitatii de reactie si a preciziei in coordonarea miscarilor;

– imbunatatirea posturii corpului si a elegantei in mers, respectiv cu pieptul inainte, capul ridicat, pasi usori si spatele drept;

– antrenarea creierului prin raspunderea in acelasi timp la mai multi stimuli, ceea ce scade riscul unor boli mentale, imbunatateste memoria si puterea de concentrare;

– beneficii de ordin psihic datorate cresterii serotoninei din sange (hormonul starii de bine) care are loc in timpul dansului;

– beneficii asupra vietii sociale: dansul practicat intr-un cadru de grup este o buna modalitate de a te intalni cu alte persoane, de a-ti face noi prieteni si de a-ti imbunatati viata sociala;

Pentru a te bucura de toate aceste beneficii ale dansului este important ca acesta sa fie practicat in mod corect, cu miscari bine coordonate, o tinuta adecvata a corpului si fara excese atunci cand corpul nu iti permite un anumit ritm sau unele miscari.

Dans si muzica ..la bucurie , la tristete , amintiri , ganduri pentru viitor cand auzim o melodie de dans si chiar ne miscam pe ritmuri dragi noua !!

Dansul , muzica ..un limbaj universal , toata lumea canta si danseaza , emotiile sunt aceleasi , traite insa de fiecare dintre noi altfel.