Radio Simplu

Viaţa după operaţia de bypass coronarian

Cum se schimbă viaţa unui pacient supus unei intervenţii de bypass? În cât timp se vindecă operaţia, cât de repede poate fi reluată activitatea profesională, ce interdicţii are un astfel de bolnav, ce controale trebuie făcute periodic după un bypass?

În cât timp se vindecă operaţia?

„Toate inciziile sunt suturate cu un fir special care este resorbabil. La externare – la aproximativ o săptămână după ce pacientul iese din reanimare, inciziile sunt parţial cicatrizate. Ele se cicatrizează complet în 2-3 săptămâni de la operaţie.

Asta dacă nu apare vreo complicaţie. Fiind resorbabile, aceste fire nu trebuie scoase. Firele care au fixat tuburile de dren se scot cam la două săptămâni după ce s-au eliminat tuburile de dren.

Ce eforturi sau mişcări trebuie evitate după operaţie?

Sternul (n.r. – osul vertical al pieptului) se vindecă în medie într-un interval de 3 luni după operaţie. Acesta este intervalul în care se poate produce o mişcare de forfecare ce poate fi periculoasă. În timpul operaţiei osul stern este tăiat longitudinal, iar cele două părţi sunt prinse cu fire de oţel.

Orice mişcări care pot produce forfecarea, trebuiesc evitate timp de trei luni. De exemplu: pacientul nu trebuie să se ridice într-un cot; poate duce maxim un kilogram în fiecare mână; este interzis să facă eforturi cu braţele.

Se poate plimba, poate să urce scările. Este chiar indicat să facă plimbări. Oricum, înainte de externare, bolnavii sunt învăţaţi ce mişcări au voie să facă sau ce mişcări sunt interzise.

Pot conduce maşina?

În ceea ce priveşte conducerea maşinii, singurul impediment este legat tot de formarea calusului osos definitiv la nivelul osului stern. Aşa cum spuneam mai sus, acest proces de vindecare are loc în trei luni.

Nu este vorba de faptul că pacientul nu are capacitatea de a conduce. Dar, dacă este la volan şi îi apare o altă maşină în faţă, poate face o mişcare bruscă care s-ar putea să îi provoace o fisură sau chiar o fractură la nivelul osului stern ce nu s-a vindecat complet.

Astfel, există riscul să ajungă din nou pe masa de operaţie. De aceea recomandăm să se evite conducerea maşinii pe parcursul a trei luni de la operaţia de bypass.

Obosesc repede: e normal?

După un bypass pacienţii se simt obosiţi cam o lună de zile. Aceasta este în medie perioada în care persistă starea de oboseală. Unii pacienţi pot acuza o stare de disconfort, oboseală generală, dureri musculare în umeri sau în spate, lipsa poftei de mâncare, insomnii, simptome care dispar după câteva săptămâni sau o lună de la intervenţie.

Totul depinde însă de fiecare caz în parte, de condiţia generală a bolnavului. În general, după un bypass, pacienţii stau acasă 1-2 săptămâni; apoi, uşor-uşor, recuperează. Media intervalului de recuperare este de o lună. Repet depinde de foarte mulţi factori, inclusiv de vârstă şi bolile asociate.

Dacă un pacient oboseşte foarte repede, înseamnă că boala pe care a avut-o şi care a dus la necesitatea by-pasului a fost foarte avansată. Iar recuperarea este mai dificilă.

Pot apărea dureri la locul operaţiei?

Cicatricea în sine nu este dureroasă. Doar pot apărea dureri ale cuştii toracice, mai ales la schimbările climaterice. Ele sunt de cu totul altă natură decât durerile de tip anginos: cedează la antialgice şi antinflamatorii.

În cât timp pot să reîncep serviciul?

Concediul medical este de 2 săptămâni de la externare şi se poate prelungi până la un an, la medicul de familie şi comisia de expertiză. De obicei, pacienţii care au suferit o operaţie de bypass, îşi reiau activitatea profesională după trei luni.

Depinde însă şi de profesie: una este să ai o muncă de birou şi altceva e să trebuiască să prestezi o muncă fizică, solicitantă. În general, pacientul va putea relua după câteva luni activitatea fizică şi socială specifică vârstei lui, fără restricţii, acesta fiind scopul operaţiei de bypass coronarian.

Trebuie să iau medicamente după bypass?

După operaţie, pacientului i se va recomanda ca tratament pe toată durata vieţii aspirină sau clopidogrel (cresc permeabilitatea la distanţă a grefoanelor). Şi dacă este cazul se pot recomanda statine pentru scăderea concentraţiei de colesterol din sânge, medicamente pentru diabet sau hipertensiune.

Dacă înainte de operaţie au fost necesare medicamente administrate pentru tratamentul anginei, acestea vor fi diminuate progresiv.

Voi urma un anume regim alimentar?

Pacienţii ajung la bypass din cauza unor afecţiuni: fie cardiovasculare, fie diabet, fie dislipidemie – valori crescute ale colesterolului şi trigliceridelor. Pacientul poate avea una sau mai multe dintre aceste boli. Regimul indicat după bypass este cel specific bolii. Adică, regim specific pentru diabetic, regim alimentar corect pentru cei cu dislipidemie sau hipertensivi.

Pot consuma alcool? E obligatoriu să renunţ la fumat?

În principiu noi interzicem consumul de alcool după un bypass. Sunt însă ţări ca Franţa unde medicii recomanadă consumul zilnic al unui pahar de vin roşu. Depinde şi de pacient; dar în general contraindicăm consumul de alcool. Fumatul este interzis.

Trebuie să port ciorapi medicinali?

Ciorapii medicinali sunt indicaţi la cei la care pentru operaţia de bypass se prelevă vena safenă internă ( n.r. – vena care începe la nivelul feţei interne a gleznei, urcă pe faţa internă a gambei şi coapsei şi se termină aproape de pliul inghinal).

În aceste situaţii la nivelul gambelor pot apare edeme ( n.r. – umflături nedureroase rezultate prin acumulare de lichid seros). Fiind eliminată vena safenă, drenajul venos este încetinit şi pentru a evita apariţia edemelor se recomandă purtarea ciorapilor medicinali timp de câteva luni după bypass.

E indicat să urmez un program de recuperare fizică?

Cel mai simplu şi la îndemnă pentru recuperarea fizică este mersul pe jos. La noi nu există centre specializate de convalescenţă unde pacientul este trimis la externarea din spital – ca în Franţa de exemplu.

Eu sfătuiesc pacienţii să facă plimbări, mersul pe jos fiind cel mai simplu şi mai la îndemână exerciţiu care ajută mult în recuperare. Atenţie: pacientul nu trebuie să forţeze, să obosească prea repede. Recuperează pe zi ce trece, crescând treptat perioadele de plimbare.

Sunt controale regulate la care trebuie să vin?

După externarea din spital pacientul trebuie să vină la control la o lună, trei luni, şase luni şi la un an. Apoi, trebuie să vină la un control de rutină o dată la un an. Se măsoară tensiunea, se face o electrocardiogramă, o ecografie şi se recoltează o serie de analize: glicemia, hemoleucograma, colesterol şi analize pentru verificarea funcţiei renale şi hepatice“.

Este o operaţie de bypass riscantă?

„Nimeni nu se operează cu plăcere mai ales de inimă. Dar trebuie văzută partea bună a lucrurilor. Acum 25 de ani la Iaşi şi probabil în România nu existau varianele de bypass sau angioplastie cu stent, iar infarctul era tratat doar cu medicamente.

Acum chirurgia coronară este de rutină. Bypassul a devenit o operaţie bine standardizată, pe care o facem zilnic. Sigur, există riscul de infecţii ca la orice operaţie; dar acestea sunt rare.

Mai trebuie precizat că zona de unde se recoltează grefonul ( din zona coastelor, de la membrele inferioare sau de la antebraţ ) nu suferă. Există structuri colaterale care asigură vascularizarea.

După bypass mai pot apărea probleme?

Sigur că mai pot apărea probleme. Bypassul este o operaţie prin care se aduce sânge în aval de locul unde este stenoza – îngustarea vasului de sânge . Operaţia nu vindecă boala aterosclerotică sau celelalte afecţiuni asociate care au condus la aceste probleme.

Dacă nu se schimbă regimul de viaţă şi nu se tratează dislipidemia, pot să apară probleme în timp. Fie pe bypassurile respective, fie pe vasele coronare în alte locuri. Pacientul trebuie să renunţe la fumat, să urmeze un regim alimentar corect, să nu mai consume alcool, să facă mişcare, să urmeze medicaţia prescrisă şi să vină la controalele indicate de specialist.

Rezultatul în timp al unui bypass este cu atât mai durabil cu cât se respectă măsurile menţionate mai sus“, subliniază dr. Lucian Stoica.Cei interesaţi să afle şi alte detalii despre operatia de bypass sau despre celelalte opţiuni de tratament, pot accesa site-ul http://www.coronare.ro.

După un bypass e posibil să fie necesar să mă pensionez?

„Depinde foarte mult şi de starea inimii înainte de operaţie. Dacă pacientul a făcut un infarct masiv, este mai puţin probabil ca inima lui să funcţioneze la capacitatea cu care funcţionează cordul unui bolnav care nu a făcut un infarct.

Repet, depinde de starea pacientului. Există pacienţi tineri care recuperează rapid şi pot depune o muncă fizică de rutină. Dar, sunt alţii pe care îi sfătuim să-şi schimbe orientarea profesională către o muncă de birou. Iar dacă este absolut necesară pensionarea medicală acest lucru îl stabileşte o comisie de specialitate“.