Radio Simplu

Veşti excelente pentru români! Din februarie se va acorda un nou tip de PENSIE

Pensie ocupaţională. 2020 a început bine pentru români. Vor putea primi un nou tip de pensie. Ce este pensia ocupațională și cine o poate primit?

Pensie ocupaţională. Începând cu luna februarie, românii vor putea primi încă o pensie. Va apărea a patra categorie de pensii.

Până în acest moment, în România există trei categorii de pensii: Pilonul I, care cumulează o parte din contribuţia datorată la pensii, Pilonul II, partea privată unde se cumulează o altă parte din contribuţia obligatorie la pensii şi Pilonul III, cel care reprezintă fondurile private la care contribuie fiecare român cu ce sumă îşi doreşte.

Însă, din februarie, angajatorii din România, care doresc şi dispun, vor putea acorda propriilor angajaţi o a patra pensie, numită: pensie ocupaţională.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 6 ianuarie, legea care prevede organizarea şi funcţionarea fondurilor pentru pensiile ocupaţionale precum şi stabilirea schemei de pensii ocupaţionale. Acest tip de pensie vine în completarea celorlalte tipuri acordate de sistemul de pensii din România.

Pensie ocupaţională. „Prin elaborarea cadrului legislativ pentru organizarea şi funcţionarea fondurilor de pensii ocupaţionale se creează premisele pentru obţinerea unei pensii ocupaţionale, suplimentară, distinctă şi în completarea tipurilor de pensii acordate în cadrul sistemelor de pensii din România. Prin prezentul proiect de lege se stabilesc elementele necesare înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora. Componenta de pensii ocupaţionale este prevăzută a fi facultativă”, potrivit legii promulgate de şeful statului.

Astfel, potrivit actului normativ, iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat în timp ce schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care doreşte şi are capacitatea financiară să ofere angajaţilor săi astfel de beneficii, conform Mediafax.

Pensie ocupaţională. Cine poate participa la fondul de pensii?

La un astfel de fond de pensii pot participa angajaţii unuia sau ai mai multor angajatori, iar toate informaţiile privind schema de pensii ocupaţionale trebuie furnizate de către angajator, mai arată legea promulgată luni.

Pensie ocupaţională. În cazul în care un angajator decide să stabilească o schemă de pensii ocupaţionale, acesta are obligaţia să ofere schema tuturor angajaţilor şi să vireze contribuţii. Angajatorul poate însă stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajaţii săi, pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale.

Deputatul PSD Adrian Solomon şi preşedinte al comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor a explicat că prin adoptarea acestui proiect este deschisă calea abrogării pensiilor speciale.

„Am reuşit azi să transpunem o directivă europeană care din 2016 se tot dorea a fi transformată în lege în România. Pensiile ocupaţionale deschid, astfel, şi calea rezolvării aşa-numitelor pensii speciale, pentru că o serie întreagă de categorii de profesii vor putea, prin implicarea angajatorilor, de acum încolo, să creeze o schemă de pensii facultative, prin care să suplinească acele beneficii pe care statul sau orice alt angajator şi le asumă printr-un contract implicit sau printr-un contract explicit”, a subliniat Adrian Solomon.

Pensie ocupaţională. Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa legislativă, decizional, pe 11 decembrie 2019.