Radio Simplu

Vela: Mulţumesc românilor, care au fost responasabili de 1 Mai. De pe 15 mai vor fi relaxate anumite acţiuni. Virusul nu se odihneşte

Există şansa ca din 15 mai să se relaxeze unele lucruri, dar virusul nu se odihneşte, adică nu stă relaxat că vine 15 mai, spune Marcel Vela.

Românii au dat dovadă de responsabilitate în week-end-ul de 1 Mai, declară la RFI ministrul de Interne, Marcel Vela.

El le mulţumeşte celor care au respectat măsurile impuse de autorităţi şi speră de asemenea că după 15 mai vor exista premise pentru o ridicare treptată a restricţiilor impuse pe fondul coronavirusului.

Marcel Vela le mulţumeşte românilor conştiincioşi şi responsabili: „Românii au fost foarte conştiincioşi în perioada sărbătorilor pascale. Pot spune că şi acum, în week-end-ul acesta de 1 Mai au fost la fel de responsabili, lucru pentru care le mulţumesc tuturor”.

Ministrul de Interne spune că „există şansa şi perspectiva ca din 15 mai să se relaxeze unele lucruri, pentru că fiecare îşi doreşte acest lucru, inclusiv eu, ca să fiu sincer. Problema este şi fac un apel la toată lumea că în următoarele două săptămâni, 14 zile, virusul nu se odihneşte, adică nu stă relaxat că vine 15 mai şi noi vom avea relaxări de anumite activităţi sau anumite acţiuni. În contextul acesta, este extrem, dar extrem de important ca în următoarele două săptămâni să nu avem o evoluţie crescută a bolii în România, a cazurilor care se vor înregistra pe statistica din ţara noastră”.

In urma consularilor cu Ludovic Orban, Vela a declarat ca cvaloarea amenzilor aplicate pentru incalcarea ordonantelor militare vor merge la sanatate. Tot Marcel Vela a mai spus ca voloare amenzilor a depasit suma de 600 milioane de lei.

„M-am intalnit cu premierul Ludovic Orban saptamana trecuta la Ministerul Afacerilor Interne si chiar am discutat despre o situatie de acest gen, pozitiva si intr-o perspectiva utila, pentru a folosi acesti bani doar catre zona medicala, catre spitalele din Romania si, evident, catre situatii in care exista persoane vulnerabile. Asadar, aceste amenzi nu vor fi folosite in alte scopuri – ele in mod normal se duceau si catre administratiile locale, ca aici a fost si un exces de zel uneori inregistrat si prezentat de catre mass media la nivel local cand s-au dat amenzi si intr-un mod, sa spunem exagerat, dar toata aceasta cuantificare la sfarsitul lunii mai va fi analizata si destinatia acestor sume, ca sa stie toti cei care au platit amenzile, banii lor se vor duce in sistemul medical”, a subliniat ministrul.

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 34/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/1999 , Guvernul a majorat nivelul amezilor fizice si juridice.

Pentru persoanele fizice, amenzile au crescut de pe 3 aprilie la 2.000 si respectiv 20.000 de lei, fata de 100 si 5.000 cat erau initial. Pentru persoanele juridice, amenzile au crescut de la 1.000 la 10.000 de lei, maximul fiind de 70.000 de lei. Amenzile achitate in termen de 15 zile de la data inmanarii procesului verbal se reduc la o jumatate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator.