Radio Simplu

Unic în România. (Video) Iată localitatea din Buzău unde crește cea mai înaltă cultură de floarea soarelui din România. A ajuns la o înălțime record și continuă să crească

In localitatea Mitropolia din comuna Brădeanu, exista o cultura de floarea soarelui unică in România, care cu siguranța i-ar face extrem de atenți chiar si pe reprezentanții Cărții Recordurilor.

Trif Viorel este localnicul acestui mic cătun din inima Bărăganului care a reușit în acest an să cultive pe terenul agricol ce-l deține în curtea casei sale, un soi unic de floarea soarelui care acum depășește lejer 4 metri înălțime și continuă să crească, deoarece este un soi care se coace undeva prin septembrie.

Vestea ca bătrânul, de aproape 70 de ani are în curte o cultură de floarea soarelui înaltă de peste 4 metri, s-a răspândit foarte repede printre săteni. Zilnic ii bat în poarta casei cel putin 2-3, care vor cu orice preț sa vadă minunea. Si într-adevăr o putem numi minune, deoarece pana acum, toți cei care au văzut uriașele plante, afirma ca asa ceva nu s-a mai pomenit.

Plantele au crescut in ultima luna enorm de mult, măsurătorile făcute cu ruleta de către bătrân au dat valori ce se apropie de 4,10 m. Culmea este ca plantele încă nu au ajuns la maturitate si continua sa crească, estimările ajungând la lungimea incredibilă de 4,5 m.

Întrebat cum a reușit sa crească astfel de plante uriașe in gospodărie, Nea Trif pune totul pe seama solului foarte fertil, pe ploile îndestulătoare căzute anul acesta in zona, dar si pe grija zilnica, acordata plantelor, acestea fiind săpate pâna acum de cel putin 2-3 ori. Spune ca soiul ar fi unul american, hibrid, însa nu-si mai amintește cum a intrat in posesia semințelor, care sunt de doua feluri: negre si pestrițe. Nu este primul an in care a plantat acest soi, însa in niciun an plantele nu au ajuns la asemenea dimensiuni record.

Odată ce plantele vor ajunge la maturitate acestea vor fi recoltate tăindu-li-se fiecăreia tulpina de la nivelul solului. Astfel, pe lângă semințele pe care bătrânul le va păstra pentru hrana pasărilor si animalelor din gospodărie, va avea si o importanta sursa de căldura la iarnă tulpinile fiind foarte groase si lemnoase.

Pentru fermierii care vor sa folosească acest soi pe viitor, in cultura de floarea soarelui, nea Trif ii invita la el in satul buzoian Mitropolia, însă nu le poate da mai mult de un kilogram, cel mult doua din soiul minune.