Radio Simplu

Un profesor de artă din România vrea să intre în Cartea Recordurilor cu cea mai mare icoană pe sticlă realizată vreodată

Ajutat de câţiva tineri, Adrian Luţă lucrează la un ansamblu format din trei icoane pictate pe sticlă. Ei speră ca lucrarea, cu dimensiuni de 8 metri X 7 metri, să fie omologată şi să intre în Guinness Book, de Paşte, când va fi expusă în Vâlcea.

„Cred că va fi gata în apropierea Paştelui, când vreau să o expun şi atunci o să vină comisia să decidă dacă intră în Cartea Recordurilor”, spune artistul. Lucrarea a fost începută în urmă cu câteva luni, în momentul de faţă fiind realizată în proporție de peste 90 la sută.

Fiecare icoană, luată separată, va avea cele mai mari dimensiuni pe sticlă şi simbolizează câte o scenă religioasă.

Cea din centru – Învierea Domnului, iar celelalte două – Sfântul Antim Ivireanul – patronul spiritual al Râmnicului şi Sfântul Calinic de la Cernica, alături de mănăstirile din Vâlcea şi alte imagini cu simbolistică religioasă.

Împreună vor alcătui un triunghi, înrămat în lemn

Lucrarea este executată cu ajutorul a cinci eleve de la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea, unde predă profesorul de pictură.

Tripticul, ce va fi asamblat într-o ramă din lemn, executată de un tâmplar local, va fi expus mai întâi la Arhiepiscopia Râmnicului şi apoi la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Adrian Luţă a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, din cadrul Universităţii Bucureşti, unde a studiat pictură şi restaurare icoane.

A absolvit masterul în acelaşi domeniu, iar acum este doctorand la Facultatea de Litere a aceleiaşi universităţi.

Are zeci de lucrări, una mai frumoasă decât alta.

În prezent, recordul mondial pentru cea mai mare icoană pe sticlă este deţinut tot de un român – pictoriţa din Arad Aurelia Bobocel, care a fost inclusă în Cartea Recordurilor în 2004 pentru o lucrare de 2 metri lungime şi 1,08 metri înălţime.

Magazinul tău online complet. Reduceri uriașe de preț la toate produsele. CLICK AICI sa vezi ofertele lunii aprilie