Radio Simplu

Un grup de dansatori a facut spectacol la o nunta

Trebuie sa recunoastem ca uneori nuntile sunt foarte plictisitoare si nu avem rabdare sa plecam mai repede de la ele, desi intelegem ca trebuie sa ramanem din stima pentru miri.

Intr-adevar, uneori asa se primeste ca printre miile de griji si probleme organizatorice, mirii uita de esential: trebuie sa aiba mare grija ca nici un oaspete sa nu se plictiseasca la nunta lor.

Anume pentru aceasta mirii grijulii angajeaza dansatori profesionisti, care trebuie sa incinga atmosfera in sala de nunta.

La aceasta nunta bulgareasca mirii au uitat sa invite dansatori profesionisti. Dar aceasta nici nu a fost necesar, pentru ca oaspetii au fost mai ceva decat dansatorii de meserie!

Priveste acest video pentru a vedea ce oaspeti petrecareti au avut acesti miri la nunta lor!

Se creeaza impresia ca acestor oaspeti le fierbe sangele in vene, altfel este greu de explicat de unde ei au atata energie.

Si au nu doar energie, ci si un talent vizibil.

Astfel oaspeti isi doreste fiecare pereche la nunta sa.

Privindu-i cum danseaza, chiar si cel mai posac oaspete se va ridica de pe scaun si va cauta si el sa incinga si mai mult atmosfera!

Fiecare cuplu alege sa isi sarbatoreasca nunta in stilul propriu. Cu toate acestea, exista anumite traditii inregistrate de observatorii non-nativi de acum 100-250 de ani, care pentru multi au ramas necunoscute, scrie Mental Floss.

1. Integritatea cupei

Poporul Habesha, care locuieste in Cornul Africii, sarbatoreau uniunea dintre miri cu vin, o cupa si o gaura. Atunci cand doi oameni se casatoreau, ceremonia era, in mare parte, asemanatoare cu nuntile din zilele noastre.

Dupa noapte nuntii, intregul sat se aduna in jurul locului unde mirii petrecusera. Ulterior, mirele aparea tinand in mana o cupa pe care o dadea tatului miresei.

In acest caz, existau doua posibilitati. Mirele spera ca respectiva cupa este doar o cupa si cei doi beau vinul din interiorul acesteia, eveniment care cimenta casatoria.

Dar daca atunci cand mirele dadea drumul la cupa, gaura din interiorul acesteia, pe care o astupa cu degetul, se deschidea si vinul se scurgea, nunta era anulata.

2. Nunta in Tara Galilor

O nunta din Tara Galilor se desfasura in felul urmator: La inceput avea loc nunta religioasa. Apoi, apareau sabiile.

Mireasa si mirele mergeau in case diferite, iar prietenii mirelui se urcau pe cai si marsau ca un batalion spre casa miresei.

Prietenele miresei puneau capcane si obstacole pe tot drumul care ducea spre casa acesteia, precum cabluri legate de copaci sau sine care aveau ca scop daramarea barbatilor de pe cai.

Chiar daca acestia treceau de capcane, prietenele miresei verficau si abilitatile barbatilor.

In cazul in care acestia reuseau sa ajunga la casa miresei, trebuia sa recite poezii si sa cante din fata usii.

Daca fetele ramaneau fara cantece cu care sa reciprocheze gestul, usa era deschisa si barbatii luau mireasa, iar prietenele acesteia ii urmareau.

Dupa aceea, toata lumea participa la o lupta „falsa”. Intr-un final, dupa o zi de batai, obstacole si cantece, mireasa era dusa in siguranta in casa sotului, unde avea loc petrecerea.

3. Esarfa

In British Columbia, exista un ritual numit „dansul atingerilor”. In cadrul acestuia, toata lumea dansa, iar fetele nemaritate purtau o esarfa.

Un barbat se prindea de aceasta in cazul in care voia sa o ia de nevasta. Cand dansul se incheia, „seful” striga numele cuplurilor care erau inca legate de esarfa.

Daca fata lasase barbatul sa ii tina esarfa pana la final, acestia erau casatoriti automat.

4. Mireasa imbracata in straturi

In zona de nord-est a Rusiei, in vechime, daca un barbat voia sa se insoare cu o femeie, acesta trebuia sa se vanda ca sclav parintilor acesteia.

Daca parintii fetei erau multumiti de munca barbatului, ii ofereau acestuia permisiunea de a o lua de nevasta.

Ulterior, barbatul trebuia sa mearga sa dezbrace femeie, acest ritual reprezentand ceremonia de nunta. Dupa ce toata lumea stia ca barbatul vrea ca respectiva femeie sa ii fie nevasta, acesta iesea „la vanatoare”.

Toate femeile din sat incearcau sa protejeze mireasa, imbracand-o cu multe straturi de haine, astfel incat sa aiba aspectul unei mumii.

Viitorul sot trebuia sa astepte pana intr-o zi in care femeia era mai putin pazita ca sa poata sa ii dea jos straturile de haine.

In timp ce facea acest lucru, suna o alarma si toate femeile veneau in ajutorul miresei, incercand sa raneasca barbatul.

Daca acesta era batut si fugea, jocul continua. In cazul in care reusea sa o dezbrace, trebuia sa fuga.

Dar, conform traditiei, mireasca il chema inapoi si il invita in pat.