Radio Simplu

Un cocoș se crede BONĂ

4 lucruri fascinante despre cocoși

În articolul de față vă prezentăm câteva aspecte extrem de interesante despre cocoși. Pentru orice crescător de găini, cocoșii au un rol foarte important. Asigură păstrarea ordinii, sunt cei care dau alarmă în caz de pericole și cei care sar în apărarea găinilor.

1. Cocoșii vă ajută să controlați producția de ouă și carne

Cei mai mulți posesori de găini caută un nivel de control pentru calitatea mâncării, fie că vorbim despre ouă, carne sau amândouă. Un cocoș vă oferă acest control, asupra mulțimii de găini și eventual asupra mâncării.

Nu mai sunteți dependent de comandarea puilor de o zi. Dacă aveți un incubator, sau și mai bine, o cloșcă, puteți să extindeți cârdul de găini pe măsura nevoilor din gospodărie. Din jumătate din ouăle care eclozează, aproximativ, vor apărea cocoși, asta înseamnă că fiecare clocire poate aduce carne destinată congelării.

2. Cocoșii își pun în evidență creasta, bărbia și penele

Când oamenii caută un partener, există anumite calități pe care le urmăresc. Ce caută exact, este diferit pentru fiecare persoană: brațe, abdomen, ochi etc.

Dar, la rădăcina acestei căutări, instinctul de bază este de a găsi un partener care să ne ofere descendenți. Oamenii se ghidează după acest lucru și la fel este și în cazul găinilor.

Prietenele noastre înaripate tind să aleagă acei cocoși cu o creastă mare de culoare roșie. Bărbia pronunțată și pintenii lungi sunt de asemenea un plus. Penele lungi, strălucitoare și pline de culoare sunt puse în valoare de cocoși pentru a impresiona o găină.

Toate acestea sunt semne că acel cocoș este sănătos și puternic și capabil să ofere descendenți pe măsură. Într-un final, totul se rezumă la destinul genetic, atât pentru cocoși, cât și pentru găini.

3. Cocoșul are rol de paznic

Dacă aveți găini cărora le place să cutreiere prin curte, un cocoș poate fi cheia pentru siguranța înaripatelor. Exact cum am spus la punctul anterior, un cocoș dorește să aibă descendenți, lucru care este posibil doar dacă mulțimea de găini este în siguranță.

Un cocoș puternic va lua acest rol foarte în serios și va monitoriza cu atenție posibilele pericole.

Nu este deloc neobișnuit să vedeți un cocoș ocupat cu ciugulitul în timp ce „scanează” cu atenție împrejurimile. Dacă observă un potențial pericol, cocoșul avertizează mulțimea de găini cu o serie de zgomote reduse.

Astfel, găinile sunt informate să stea aproape de el și să fie vigilente. Dacă pericolul nu trece, cocoșul va da alarma prin intermediul unor țipete puternice, urmând să adune găinile într-un loc sigur până la dispariția pericolului.

Dacă este necesar, cocoșul va atac potențialii prădători pentru a-i ține la distanță.

4. Da, puteți avea mai mult de un cocoș

Într-o curte este loc pentru mai mult de un cocoș. Există chiar persoane care construiesc cotețe strict pentru cocoși. Nu uitați, cocoșii își vor stabili propria lor ordine, pe măsură ce ajung să se înțeleagă între ei.