Radio Simplu

Un barbat se apropie de o rata salbatica cu pui

Ce patesti cand nu pastrezi limita de discretie fata de cel de langa tine? O stie cel mai bine protagonistul acestor imagini.

O familie de rate salbatice cu pui se plimba printre niste cladiri parasite. Un barbat care s-a apropiat prea mult a fost pus pe fuga de familia de rate…

Rata salbatica este o pasare de apa ce face parte din familia Anatidae, Ordinul Anseriformes, ordin reprezentat prin aproximativ 200 specii de pasari inotatoare, cum ar fi ratele, gastele. Zburatoarea poate fi intalnita in toate regiunile din lume, mai precis pe malul apelor dulci, dar si sarate.

Rata salbatica are un corp usor alungit, relativ mare si, in aparenta, greoi. Gatul este lung, ciocul drept, si turtit dorso-ventral, de obicei acoperit cu o membrana carnoasa si moale, exceptie facand extremitatea maxilarului.

Ciocul este folosit la sapat, tocmai de aceea este lung si lat. Rata salbatica se hraneste cu ierburi, pesti, plante acvatice, insecte mici, viermi si chiar si cu broaste mici, acest fapt fiind posibil in mare parte datorita existentei unor lame cornoase pe marginile ciocului.

Cand isi cauta hrana prin apa, filtreaza cu ciocul malul, retinand organismele acvatice. De fapt, ea formeaza un filtru prin care hrana este retinuta, iar apa si malul sunt astfel eliminate.

Are o limba carnoasa, iar membrele sunt relativ scurte. Desi nu este o pasare domestica, rata salbatica a inceput sa capete un soi de obisnuinta fata de prezenta oamenilor, dovada stand intoarcerea an de an in orasele populate sau in imprejurimile acestora.

Acest soi de obisnuinta este considerat de specialisti extrem de periculos. Penajul ratei salbatice este compact, aspru, iar puful este abundent. De regula, masculii au un penaj mult mai extravagant ca femelele, pentru a le atrage.

Cu toate acestea, ei naparlesc in vara, in cele din urma, capatand un aspect apropiat femelelor. Aceste trasaturi sunt specifice ratelor salbatice nordice. Acestea se imperecheaza de obicei in apa, sau chiar pe mal, imperecherea fiind, de fapt, un adevarat ritual urmat cu sfintenie.

Daca nu este respectat intocmai, atunci nu va mai avea loc. Oricum, ratele sunt monogame, desi, in timpul primaverii, masculii pot deveni poligami, ajungand chiar sa distruga si cuiburile deja existente, pentru a se imperechea.

O buna inotatoare si zburatoare, rata salbatica este destul de vulnerabila in fata animalelor de prada, avand insa sansa sa se apere zburand sau inotand. Unele specii sunt chiar si bune scufundatoare.

Aceasta pasare poate fi vanata de ulii, amfibieni, serpi, dar si de lupi sau vulpi, in functie de perioada. Spre exemplu, bobocii pot fi prinsi cu usurinta de aceste pradatoare, caci nu pot zbura, dar si femelele care clocesc.

De regula, sunt pasari migratoare, care dupa ce se intorc din tarile calde, se opresc aproape intotdeauna in aceleasi regiuni.

Avand in vedere ca speciile de rate salbatice au o importanta economica, oamenii le vaneaza pentru carne sau, pur si simplu, ca un sport. Si ouale sunt considerate delicioase.

Tocmai de aceea, aceste pasari sunt pe cale de disparitie, cu atat mai mult cu cat petrec timp indelungat printre oameni.

Specialistii sunt de parere ca nu este indicat sa incercam sa le domesticim, intrucat acest fapt va duce cu siguranta la disparitia lor.

Atat timp cat aceste pasari nu sunt crescute de oameni si nu li se ofera sansa unei procreari normale inainte sa fie sacrificate, raman in pericol.

Pasare de talie mica, rata salbatica are o forma hidrodinamica. O diferenta intre rata salbatica si ce domestica este ca cea din urma este mult mai mare ca prima, unele avand chiar si 30 cm de la bazin la coada, ceea ce se explica prin sedentarismul ratei domestice.

Un exemplar cunoscut printre vanatori, indeosebi datorita frumusetii penajului, este rata mare care este foarte raspandita.

De fapt, aceasta rata este cunoscuta si drept rata salbatica comuna. Aripile sunt brune-cenusii, iar coada este, de asemenea, cenusie.

Picioarele sunt rosii spre portocalii, iar ciocul galben, usor spre verde.

Aceasta rata salbatica poate ramane la noi in tara si pe timpul iernii, desi este considerata pasare migratoare, in tot acest timp, devenind o pasare sedentara.