Radio Simplu

Umple o sticlă cu apă, pune în ea florile purpurii și câteva flori de liliac. Iată de ce

Liliacul (Syringa) se poate referi la oricare din cele 25 de specii de arbuşti şi arbori de grădină parfumaţi şi frumoşi din familia Oleaceae.

Această plantă este originară din Europa de Est şi din regiunile temperate ale Asiei şi este cunoscută că fiind o plantă rezistentă, uşor de crescut şi care nu necesită o întreţinere deosebită. Liliacul comun, Syringa vulgaris, creşte în regiuni temperate din întreaga lume.

Planta poate creşte între 5 şi 15 metri înălţime. Uleiul de liliac este de obicei roz, cu un miros floral revigorant. Unele uleiuri de liliac au parfumuri sintetice care imită aroma de liliac, deoarece florile nu pot fi distilate pentru obţinerea de ulei esenţial.

Utilizările medicinale ale uleiului de liliac au început în secolul XIX. În America, a fost folosit pentru eliminarea viermilor intestinali, precum şi ca tonic care previne reapariţia bolilor. Astăzi, fitoterapeuţii moderni folosesc uleiul esenţial de liliac pentru a trata erupţiile cutanate, arsurile solare, tăieturile minore, zgîrieturile şi alte afecţiuni ale pielii.

Este, de asemenea, binecunoscut pentru utilizările sale aromaterapeutice. Uleiul de liliac se adaugă în loţiuni, săpunuri, şampoane şi balsamuri pentru efectul său de parfumare şi calmare. Se adaugă, de asemenea, în produsele de curăţare, deoarece emană un miros răcoritor în toată casa, scrie doctorexpres.ro.

Beneficiile uleiului de liliac

Uleiul de liliac a fost lăudat pentru multele sale beneficii pentru sănătate. Ca ulei aromatoterapeutic, se spune că împiedică simptomele depresiei şi anxietăţii, deoarece parfumul e liniştitor şi relaxează. Uleiul de liliac poate ajută şi la:

• Prevenirea tulburărilor digestive şi eliminarea viermilor intestinali

• Combaterea infecţiilor bacteriene şi fungice

• Reducerea ridurilor şi a pielii îmbătrînite

• Prevenirea şi tratarea malariei

Cum să faci ulei de liliac

Uleiul de liliac se face prin distilarea cu aburi a fructelor şi frunzelor uscate. Dacă vrei să-ţi faci propriul ulei de liliac acasă, poţi să faci ulei de infuzie de liliac.

1. Culegeţi flori de liliac proaspete.

2. Aşezaţi tifon peste un castron şi puneţi florile deasupra.

3. Adăugaţi 2 căni de apă, asigurîndu-va că toate florile sînt complet scufundate. Acoperiţi vasul şi lăsaţi-l să stea peste noapte.

4. A doua zi, împachetaţi florile în tifon şi legaţi cu şnur.

5. Transferaţi apa de liliac într-un vas şi lăsaţi-o să fiarbă. Puneţi tifonul cu flori în apă şi lăsaţi să fiarbă timp de o oră.

6. După răcire, turnaţi într-o sticlă şi adăugaţi 5 picături de ulei. Agitaţi bine.

Cum acţionează uleiul de liliac?

Uleiul de liliac este sedativ, tonic şi antiseptic. Puteţi să îl utilizaţi în moduri diferite:

• Difuzie sau inhalaţie. Adăugarea cîtorva picături într-o candelă va ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie şi anxietate.

• Tonic. Se amestecă cu un ulei bază sigur şi se aplică pe arsuri solare, erupţii cutanate şi riduri sau se utilizează ca ulei de masaj.

• În produse de baie sau de frumuseţe. Adăugaţi-l la loţiunea sau crema preferată.

Atenţie! Uleiul de liliac este sigur atîta timp cît este folosit în mod corespunzător şi cu moderare. Pe cît posibil, diluaţi-l într-un ulei de bază sigur. De asemenea, vă recomandăm să consultaţi un medic specialist înainte de a utiliza acest ulei.

Dacă utilizaţi acest ulei local, efectuaţi mai întîi un test de acoperire a pielii (folosind o versiune diluată) pentru a vedea dacă aveţi vreun răspuns alergic. Dacă sînteţi gravidă sau alăptaţi, nu utilizaţi ulei de liliac fără aprobarea medicului.

Nici copiii mici nu ar trebui să utilizeze acest ulei. Ca efecte secundare, poate declanşa infecţii ale pielii, dacă aveţi pielea hipersensibilă. Poate cauza mîncărimi, urticarie sau erupţii cutanate. Dacă aveţi oricare dintre aceste simptome, nu mai utilizaţi uleiul şi mergeţi la medic.