Radio Simplu

ULTIMA ORA: Anuntul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Masuri valabile pe perioada starii de urgenta

Concediul si indemnizatia de carantina se acorda si persoanelor asigurate care nu au realizat stagiul de cotizare complet de 6 luni, precizeaza, duminica, intr-un comunicat, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

CNAS a transmis o serie de reglementari privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate pe perioada starii de urgenta, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea noului coronavirus, scrie digi24.ro.

Potrivit sursei citate, persoanele asigurate au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare. Mai exact, concediul si indemnizatia de carantina se acorda si persoanelor asigurate care nu au realizat stagiul de cotizare complet de 6 luni.

Certificatele de concediu medical acordate care cuprind a 91-a zi si cele care depasesc 183 de zile se elibereaza si se deconteaza fara avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

Aceste reglementari sunt valabile pe perioada starii de urgenta instituita prin Decretul 195/2020 si au ca scop prevenirea imbolnavirilor, a precizat CNAS.

Conform Ordonantei de urgenta nr. 30/2020, care cuprinde masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului, au fost modificate OUG 158/2005 si Legea 399/2005, acte normative care contin reglementari privind modul de acordare a concediilor si indemnizatiior de asigurari sociale de sanatate.