Radio Simplu

ULTIMA ORĂ. Alertă INFP, cutremur violent în urmă cu câteva minute, se aşteaptă replici

Cutremurul a avut epicentrul la 56 de kilometri la sud de oraşul Davao – cel mai mare oraş de pe insula Mindanao, a doua ca mărime şi cea mai sudică ce aparţine Filipine – şi s-a produs la o adâncime de 53 de kilometri.

Potrivit USGS, care a estimat iniţial la 6,9 magnitudinea cutremurului, este puţin probabil să existe victime şi pagube importante, acest cutremur neprezentând risc de tsunami. Teritoriul Filipine este situat pe Cercul de Foc al Pacificului, unde au loc aproximativ 90% din cutremurele produse în lume.

Ultimul cutremur major care a lovit ţara a avut magnitudinea 7,1 şi s-a soldat cu moartea a peste 220 de persoane în centrul arhipelagului în octombrie 2013.

În iulie 1990, peste 2.400 de persoane au murit pe insula nordică Luzon în urma unui cutremur cu magnitudinea 7,8, unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată în această ţară. Puternicul seism a avut loc în localitatea Mindanao, Filipine, și a izbucnit la o adâncime de 49 de kilometri. Populația a resimțit din plin cutremurul. ”La 10 minute după cutremur, pământul încă se mișcă”, a mărturisit un localnic pe pagina www.emsc-csem.org.

”Am auzit un zgomot puternic, iar apoi totul a început să se miște. Au început să cadă obiectele din casă. A fost un cutremur foarte puternic și cred că vor fi multe replici”, a spus un alt localnic.