Radio Simplu

Tudor Chirilă, operat de urgenţă în Germania. Anunţ dureros al artistului: „Am sperat că va ceda la tratament, dar țeapă!”

Tudor Chirilă a fost diagnosticat cu edem pe una din corzile vocale la începutul verii, iar pentru că tratamentul nu a dat roade a ajuns să se opereze la Hamburg (Germania).

Tudor Chirilă, operat de urgenţă în Germania. Artistul s-a mai confruntat cu această problemă şi în 2015, când a fost la un pas să își piardă vocea, fiind suspect atunci de hematom pe corzile vocale. A apelat atunci la mai mulţi medici din ţară, dar şi la specialişti din Belgia. Din fericire, după 86 de zile de pauză vocală şi mai multe concerte anulate, a revenit pe scenă pe 16 mai 2015, într-un concert la Galați. Acum problemele au reapărut și n-au mai fost rezolvate cu trament.

„A fost o vară foarte grea pentru mine. După turneul cu #visulamerican am fost diagnosticat cu un edem pe una din corzile vocale. Asta m-a făcut să anulez aprope toate concertele antamate în vara care tocmai a trecut. Am sperat că edemul va ceda la tratament, dar țeapă. Am ajuns într-un final la Hamburg, la început de septembrie, unde m-am operat și am început reeducarea vocală post operatorie. A fost greu de hotărât, mai ales că tot vara asta a murit și doamna Duțescu, terapeutul vocal cu care am lucrat o viață de om.

Așa că m-am trezit singur cu toate deciziile pe cap și cu niște filmări pe care trebuia să le termin. Apoi, cum spuneam, Hamburg. Am să mai vorbesc despre Hamburg și despre Mevoc Center și echipa pe care am întâlnit-o acolo. Am să scriu despre experiența asta în newsletter-ul meu. E mult de scris din atât de multe puncte de vedere: experiență medicală, experiență psihologică, învățare, cercetare etc. E o școală de terapie vocală diferită, însă am avut surpriza să validez metoda doamnei Duțescu cu echipa din Germania, să confirm că tot ce am făcut cu ea a fost bine și că situația nu este neapărat consecința folosirii deficitare a vocii”, a scris Tudor Chirilă pe Facebook.

„Spun asta pentru că știu cât de multă nevoie este în industria muzicală din România, în teatru sau chiar în film de conștentizarea importanței antrenării și folosirii vocii. Știu că eu am părăsit UNATC total descoperit pe partea asta și știu că vocea nu doar se primește, ci ulterior se educă. Pe mine m-a costat mult de tot faptul că n-am învățat nimic în facultate la capitolul ăsta. Una peste alta, sunt în plin proces de recuperare vocală, voi începe să cânt în curând și aș vrea să vă amintesc că pe 18 noiembrie Vama are la Sala Polivalentă primul show din această toamnă. Las și un link la bilete în primul comentariu. Să ne vedem cu bine și… să fie voce, vorba cuiva. P.S. Nu uitați să vă abonați la newsletter-ul meu”, a mai adăugat Tudor Chirilă.