Radio Simplu

Trăiește cu un singur plămân de mai bine de jumătate din viață. Ce nu stiai despre Papa Francisc

Papa Francisc a efectuat o vizită oficială în România, în perioada 31 mai- 2 iunie, cu ocazia căreia a demonstrat că este o persoană cumpătată și modestă. 

Suveranul Pontif, care și-a dedicat viața slăvirii lui Dumnezeu, a refuzat întotdeauna să poarte veșminte ce sunt în neconcordanță cu principiile sale. Papa Francinsc a devenit Suveran Pontif în urmă cu șase ani și s-a remarcat încă de la început printr-un stil vestimentar foarte simplu. El a eliminat imediat multe dintre elementele viu colorate și ornamentele preferate ale predecesorului său, Benedict al XVI-lea.

În rândul clericilor, Papa este singurul care are dreptul să poarte pantofi roșii. Acest obicei vine încă din perioada medievală, însă originea lui este, de fapt, de inspirație romană. În Antichitate, împărații romani purtau încălțări roșii, ca simbol al autorității. Pantofii din piele roșie sau de catifea roșie erau decorați cu o cruce aurie. Asta până ce Papa Paul al VI-lea a eliminat orice fel de ornament.
Apoi, Papa Ioan Paul al II-lea a decis să renunțe la pantofii roșii și purta, de obicei, încălțăminte din piele maronie. Ultimul papă care a purtat tradiționalii pantofi roșii a fost Benedict al XVI-lea. Acum, Papa Francisc preferă să poarte pantofi negri, simpli.

Dar Papa Francisc nu este primul papă care alege să renunțe la semnele opulenței. În 1963, Papa Paul al VI-lea a surprins întreaga lume la finalul celei de a doua sesiuni a Conciliului Vaticanului, când a coborât treptele tronului papal din Bazilica Sf Petru și a lăsat pe altar coroana papală. Astfel, el a renunțat la unul dintre cele mai importante simboluri ale puterii pontificale.

De asemenea, Papa Ioan Paul I a înlocuit ceremonia de încoronare cu una mai simplă. Papa Paul al II-lea a continuat pontificatul în aceeași direcție, iar la alegerea sa a declarat: „Nu este momentul să ne întoarcem la o ceremonie și un obiect considerat, pe nedrept, un simbol al puterii temporale ale Papilor”.

Trăiește cu un singur plămân de mai bine de jumătate din viață. Ce nu stiai despre Papa Francisc

De mai bine de 50 de ani, Sfantul Parinte traieste cu un singur plămân, celălalt i-a fost înlăturat pe cale chirurgicală din cauza unei infecții.

În august 1957, a căzut bolnav la pat și este posibiltratamentele cu antibiotice pe care, în zilele noastre, le folosim în tratarea infecțiilor, să nu fi fost disponibile în acea vreme. Atunci medicii obișnuiau, în cazul infecțiilor, să extirpe organul afectat pentru ca infecția să nu se răspândească în tot corpul.