Radio Simplu

Toți oamenii de succes fac aceste lucruri. Obiceiurile care te fac mai deștept

Să devii deştept nu e ceva ce se întâmplă peste noapte, ci treptat, prin obiceiuri zilnice. Jurnaliştii publicaţiei Daily Business ne spun ce trebuie să facem pentru a ne exersa gândirea şi pentru a deveni o persoană mai deşteaptă.

1. Vino cu 10 idei în fiecare zi

Gândeşte-te la cum ar putea fi redusă sărăcia, la modalitatea prin care poţi rezolva o problemă cu care te confrunţi, la o idee care ar putea fi transpusă într-un film etc. Nu contează către ce domenii se îndreaptă ideile tale, atâta timp cât îţi lucrezi, pur şi simplu, muşchii creierului.

2. Citeşte ziarul!

Cititul ziarului te va face să devii conştient asupra lucrurilor importante care se întâmplă în lume. Vei învăţa, treptat, să îţi formezi propriile opinii şi să faci conexiuni între lucruri care, aparent, nu au legătură. De asemenea, vei avea mult mai multe subiecte de discuţii la întâlnirile cu prietenii.

3. Joacă „Avocatul Diavolului”

Ia ceva ce ai aflat recent şi încearcă să formezi o opinie unică asupra acelui lucru, alta decât cea care ţi-ar veni prima în minte. Încearcă să o întăreşti cu fapte evidente şi să fii deschis la ideea că opinia ta iniţială ar putea fi schimbată de noua lumină în care poţi privi lucrurile. Repeta asta în fiecare zi şi îţi vei exersa o gândire logică, coerentă.

4. Citeşte un capitol dintr-o carte

În drum spre serviciu, în timp ce aştepţi la o coadă sau înainte de culcare, întotdeauna poţi găsi mici ferestre în care poţi citi un capitol dintr-o carte, fie că este ficţiune sau nu. Cărţile de ficţiune sunt excelente pentru că te ajută să înţelegi caractere, îţi pun imaginaţia la contribuţie, te lasă absorbit de o altă perspectivă.

5. Fă o listă cu lucruri pe care le-ai realizat

Seara, notează-ţi pe o listă ce ai realizat în ziua respectivă. Te va face să te simţi bine în legătură cu toate lucrurile reuşite, în special în perioadele în care te simţi descurajat. În plus, te va ajuta să reflectezi la cât de productiv ai fost şi la cum poţi să îţi refaci lista de lucruri pe care le ai de făcut a doua zi.