Radio Simplu

SUPER-GALERIE FOTO. Imagini unice cu primele doamne ale României: Nina Iliescu, Nadia Constantinescu, Maria Băsescu și Carmen Iohannis

GALERIE FOTO (13)

publică o super-galerie foto cu primele doamne ale României, de la Nina Iliescu, soția fostului președinte Ion Iliescu, până la Nadia Constantinescu, consoarta lui Emil Constantinescu, Maria Băsescu, „jumătatea” lui Traian Băsescu și – bineînțeles! – Carmen Iohannis, femeia care îi stă alături actualului șef de stat, Klaus Iohannis. Sunt femeile care s-au aflat în umbra șefilor de stat pe care România i-a avut după 1989.

Elena „Nina” Iliescu, soția lui Ion Iliescu
Elena „Nina” Iliescu s-a născut în data de 4 martie 1930 și este soția celui de-al doilea președinte al României, Ion Iliescu. Nina Iliescu a fost Prima Doamnă a țării între 1989 și 1996 și între 2000-2004.

Ion și Nina Iliescu sunt împreună de 53 de ani. Iliescu a povestit deseori momente din viața sa cu Nina, cum ar fi atunci când l-a certat după ce l-a făcut „prost” pe Emil Constantinescu. Nina și Ion Iliescu se cunosc de la 18 ani și s-au văzut prima dată în 1948, pe când erau elevi de liceu.

„Provenea dintr-o familie modestă, din cartierul Crângași. Tatăl său decedase în 1945, iar mama, o femeie simplă – cu care aveam să mă înțeleg totdeauna foarte bine – și-a susținut cu greu cele două fete la liceu”, își amintește fostul președinte.

„Cel mai constant și profund suport, în toata viata mea, a fost si este sotia. Alaturi de ea am trecut prin multe. Nu am fost orbiti nici de putere, nici de avere. Dupa o viata petrecuta impreuna, singurele noastre bunuri sunt casa in care locuim si o masina cumparata de sotie. Apartamentul nu este nici macar de un confort extraordinar: biroul meu este destul de restrans, iar in dormitor incap doar patul si sifonierul…”, declara Ion Iliescu în 2003.

În 2014, soția președintelui s-a operat de colecist, dar a trecut cu bine peste intervenție. La 90 de ani, Nina Iliescu se simte bine și îi este în continuare alături soțului ei, fostul președinte al României, Ion Iliescu.

Nadia Constantinescu, soția lui Emil Constantinescu
Nadia Ileana Bogorin, soția fostului președinte al României, Emil Constantinescu, a fost o primă doamnă extrem de discretă pe durata mandatului partenerului său de viață. Emil Constantinescu a fost președinte al României în perioada 1996-2000.

Cei doi sunt căsătoriți din anul 1963 și au împreună doi copii, Dragoș și Norina. Un amănunt mai puțin cunoscut despre fosta primă doamnă a României este că aceasta a fost jurist de profesie.

Nadia Constantinescu a fost mereu alături de soțul său, Emil Constantinescu, chiar și atunci când s-a scris că acesta ar fi avut o aventură cu actrița Rona Hartner.

Maria Băsescu, soția lui Traian Băsescu
Maria Băsescu, născută în 6 septembrie 1951, este soția celui de-al cincilea președinte al României, Traian Băsescu. Aceasta a fost Prima Doamnă a României între 2004 și 2014.

În toamna lui 2014, Maria Băsescu a fost nevoită să nege unele zvonuri privind divorțul de Traian Băsescu, printr-un comunicat oficial. Mai mult, jurnaliștii de la Cotidianul scriau de un posibil conflict între fiicele cuplului Băsescu, Elena și Ioana.

În 2018, Maria Băsescu spunea că „a stat mai mult singură”, referindu-se la căsnicia cu Traian Băsescu.

„Și îmi plăcea foarte mult (n.r. să facă turism), pentru că totdeauna mi-au plăcut societatea, oamenii. Să fie mulți oameni în jurul meu. Mai târziu am ajuns închisă între patru pereți. Am stat foarte mult singură. E adevărat, la început am încercat să dau fetița la creșă, dar nu se adapta. Era mereu bolnavă și nu mânca. Așa că am rămas acasă. Singură. Soțul meu pleca mereu pe mare”, explica Maria Băsescu, citată de Libertatea.

„Chiar vreau să-mi cer scuze pentru felul în care mă exprim. Probabil ca mă exprim greoi. Asta pentru că foarte mult timp am vorbit numai cu câinele”, a susţinut aceasta.

Maria Băsescu l-a însoțit pe Traian Băsescu în cele două mandate de președinție în vizitele oficiale și a adoptat un stil vestimentar al lui Jacqueline Kennedy Onassis.

Carmen Iohannis, soția lui Klaus Iohannis
Carmen Iohannis, născută Lăzurcă, în data de 2 noiembrie 1960, la Reghin, România, este soția lui Klaus Iohannis, președintele în funcție al României. Carmen Iohannis este profesoară de limba engleză.

Carmen Iohannis este descendentă dintr-o familie română unită (greco-catolică) din localitatea Sântu, un sat din apropierea orașului Reghin, în județul Mureș. În copilărie a practicat baletul și a luat lecții de pian, iar în perioada comunistă a participat la slujbe clandestine oficiate de protopopul Pompeiu Onofreiu în locuința particulară a acestuia, situată în strada Șelarilor din Sibiu, slujbe la care a participat și Klaus Iohannis.

L-a cunoscut pe Iohannis când avea 22 de ani, în studenție, prin prieteni, și s-au căsătorit șapte ani mai târziu, în 1989. Imediat după absolvirea facultății, cei doi au lucrat ca profesori la Agnita și Sibiu.

După revoluție ambii dascăli au ajuns să predea la liceele în care fuseseră elevi, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, respectiv la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”. Cuplul Iohannis nu are copii. Carmen Iohannis este o simpatizantă a familiei regale a României și este o admiratoare a culturii britanice.