Radio Simplu

Streinu Cercel avertizează! Pe cine atacă foarte violent coronavirusul

Profesorul și managerul de la Spitalul de Boli Infecționase ”Matei Balș” din București vine cu noi informații despre coronavirus. Acesta este de părere că virusul devine din ce în ce mai puternic și rezistent cu cât infectează mai mulți oameni.

Coronavirus își crește gradul de virulență
”Pe măsură ce trece de la o personă la alta îşi creşte gradul de virulenţă. În anumite condiţii intervin proprii receptori ai persoanelor respective. Acele excepţii nu sunt tot timpul la vedere (…) Pe măsură ce aceşti receptori se exprimă şi derivarea considerentă de poluare, tutun, etc. Ei sunt vizibili pentru virus şi el atacă.”, spune Streinu Cercel.

Alte boli pot favoriza virulența coronavirusului
”Dacă se mai adaugă şi un pic de diabet sau hipertensiune arterială, unde mai sunt o serie de medicamente, alte chimicale care sunt în organismul uman, vă daţi seama că cel care este în câştig este virusul”, a spus profesorul Adrian Streinu Cercel.

Anterior Streinu Cercel a avertizat că acest virus se poate găsi în locuri unde este foarte mult praf și mizerie. Astfel, autoritățile locale ar trebui să se mobilizeze pentru a curăța străzile și parcurile.

Streinu cercel explică de ce s-a luat o astfel de măsură și la ce folosește.

” Acest virus parșiv se ascunde în praf și în mizerie. De aceea, am rugat pe toată lumea, toate autoritățile locale, să iasă spele bine străzile, gardurile, parcuri pentru că acolo se găsește virusul”, a spus Streinu Cercel.

Medicul face apel la calm

„Cea mai mare nevoie în momentul de față o reprezintă nevoia de calm și de liniște. Atunci când suntem calmi, nu suntem pătimași, nu ne enervăm, atunci vom face lucrurile cât se poate de bine și nu vom greși. Dacă ne agităm, avem șanse să greșim”, a afirmat șeful Institutului Matei Balș.

Cercel a vorbit și despre cum va decurge testarea în Capitală.

‘Este o evaluare epidemiologică. Noi practic facem un eşantion care să fie reprezenativ. Este o stratificare pe categorii de grupă de vârstă şi pe problemă de comorbidităţi. De aici vom obţine două imagini. Prima ne va spune cât a circulat acest virus până acum în populaţie şi asta se tradce prin apariţia anticorpilor în sângele pacienţilor.”, a precizat Adrian Streinu Cercel.

Cum se face testul?
Medicul spune că testarea s eface din deget, apoi se vor lua probe din nas și gură.

”Acest test se face din deget, el nu are loc de diagnostic, atenţie. El are rol de a ne spune dacă acea persoană a trecut sau nu prin infecţia cu SARS-CoV-2 (…) A doua imagine se face din secreţiile nazale şi faringe, ca să ne spună prezenţa virusului. Vom şti cât a circulat şi pe unde circulă în momentul de faţă.

E logic că dacă ai aceste două informaţii nu faci altceva decât să te duci acolo unde ai focare şi încerci să limitezi.”, a mai adăugat managerul de la Matei Balș.

Sursa:Capital.ro