Radio Simplu

Stăpâna aduce acasă un nou căţeluş pentru „vârstnicul” familiei

Atunci când un nou căţeluş ajunge să fie adoptat de o familie care are deja un câine adult în casă, momentul întâlnirii dintre cele două animale este pregătit cu mult tact şi precauţie din partea stăpânilor lor.

De cele mai multe ori interacţiunea dintre un căţeluş şi un câine adult este extrem de surprinzătoare.

Un pui de căţel nu înţelege încă „lumea câinilor”, aşa cum o face un câine mai în vârstă. Cu o anumită pregătire, totuşi, putem face ca întâlnirea dintre cele două animale de companie să fie un succes.

Stăpâna acestui câine adult aduce în casă un nou membru al familiei şi anume un căţeluş care pare să-i semene ca rasă celui mai mare. Pentru că nu ştia cum va reacţiona câinele adult la vederea puiului, acesta este atenţionat că va avea o mică surpriză din partea „mamei” lui.

La vederea căţeluşului, seniorul se bucură nespus, iar reacţia lui este de tot dragul. Acesta se învârte fără încetare căutând cu privirea atât pe stăpâna lui cât şi pe soţul acesteia. După un prim contact, animalul începe să se rostogolească pe duşumea arătându-şi din plin bucuria şi entuziasmul de a avea un nou prieten.

Căţeluşul este aşezat la rându-i pe podea pentru a putea interacţiona în mod direct cu câinele deja adoptat de familie. Acesta nu pare să se teamă deloc de talia impresionantă a câinelui, drept urmare este extrem de liniştit. Fără îndoială că de acum înainte cele două animale de companie se vor înţelege de minune!

Dacă ești un iubitor de câini, atunci, mai devreme sau mai târziu, s-ar putea să te gândești: „Oricât ar fi de bine cu un singur câine, cu doi parcă ar fi și mai bine”, scriu cei de la thebark.com. Presupunând că ai luat în calcul toate aspectele pro și contra, iar decizia de a adopta un nou câine este în deplină cunoștință de cauză, iată câteva sfaturi pentru ca noul venit să se acomodeze cât mai bine cu câinele pe care îl ai deja acasă.

Asigură-te că animalul pe care îl ai acceptă un nou venit – dacă nu ți-ai dat seama de comportametul acestuia, pentru că nu s-a întâlnit cu alți câini în parc sau în alte locuri, atunci încearcă să vezi cum se comportă alături de câinele unui prieten, pe un teritoriu îngrădit, neutru. Există câteva indicii de comportament care ți-ar putea transmite clar că este mai degrabă genul de câine „singur la stăpâni”, decât unul care ar accepta un companion. În acest caz, apelează la un dresor, care îl va putea convinge cu privire la beneficiile de a avea un prieten.

Alege câinele potrivit – Dacă ai un câine foarte posesiv, să aduci acasă unul nou este ca și cum ai arunca un chibrit aprins într-un borcan cu benzină. Dacă ai însă un câine foarte calin , atunci chiar și dacă aduci acasă unul cu o personalitate mai agresivă, s-ar putea să nu fie o problemă, deoarece primul câine se va supune. Însă, s-ar putea să îți pară rău rău atunci când îl vezi pe vechiul tău prieten dat deoparte. Așa că ar fi cel mai bine să cauți tot un câine cu un comportament docil.

Cum faci introducerea – Cel mai bine ar fi să alegi un teritoriu neutru, împrejmuit, iar atunci îi prezinți unul altuia ia cu tine un prieten și „înarmați-vă” cu hot-dogi. Unul dintre voi să țină un câine în lesă, cât mai departe de celălalt, atunci când îi dai noului câine drumul în locul împrejmuit, de asemenea ținut în lesă. Fii atent la limbajul trupului celor doi: pot deveni ușor agresivi și tensionați sau dimpotrivă jucăuși – ambele sunt comportamente normale în aceste condiții. Dacă însă dau semne de agresiune, apelează la un specialist.

Când situația pare sub control, atât tu, cât și prietenul tău, puteți începe să hrăniți câinii cu puțină carne din hot- dog, ținându-i încă în lesă, până când încep să se observe unul pe altul, în timp ce vin să mai ia câteva îmbucături de carne. Când deja par să se fi acomodat, slăbiți lesa, asigurându-vă însă că puteți interveni dacă dau semne de agresivitate.

Ajuns acasă, lasă-i din nou să se acomodeze în curtea împrejmuită și, pentru a evita un conflict când ajung în interior, asigură-te că îi aduci în locuință abia când au obosit deja de la atâta joacă.