Radio Simplu

Specialiștii ne recomandă – Care este temperatura perfectă pentru locuință, în sezonul rece. Prea multă căldură strică

Romanii prefera sa aiba caldura multa in casa, chiar daca nu este foarte sanatos. Un studiu realizat la nivel european arata ca la noi temperatura medie in locuinta este de 22,3 grade Celsius, in timp ce nemtii si englezii stau la 18 grade.

Sociologii spun ca nevoia noastra de caldura vine dupa gerul indurat in perioada comunista si nu vom renunta la acest confort, chiar daca inseamna cheltuieli mai mari. Fiecare grad in plus, in locuinta, inseamna 6% mai mult la factura de incalzire.

Medicii ne recomanda ziua cel mult 20 de grade, iar noaptea – 18. Caldura nu inseamna intotdeauna sanatate.

Dr. Ana Sestacova, medic de familie: „Temperatura ridicata noaptea poate duce la agitatie in timpul somnului, treziri frecvente. Inclusiv respiratia este afectata. Poate veni o trahipnee usoara, adica respiram mult mai frecvent decat la o temperatura joasa, cand organismul are tendinta de a se odihni si de a se linisti.”

Fiecare grad in plus in casa inseamna o cheltuiala mai mare. De exemplu, o familie care plateste 450 de lei factura la caldura va economisi lunar 28 de lei daca accepta sa reduca doar un grad temperatura in locuinta.

Aceste argumente nu ii conving insa pe romanii care vor sa aiba in casa temperatura de vara in sezonul rece.

„Mergem pe 22-23 de grade. Ne place sa fim lejeri, sa ne simtim bine si de asta tinem temperatura un pic mai ridicata decat ceilalti, pentru ca ne place confortul.”

Sociologii spun ca aceasta dorinta de a avea mereu casa incalzita la temperaturi peste medie vine si din cauza lipsurilor din trecut. In plus, caldura este asociata de romani cu bunastarea.

Ioan Hosu, sociolog: „Ar putea fi un comportament compensatoriu: n-am avut pana in ’89 caldura in apartament, casa, lasati ca avem acum! Lipsa de caldura este asociata cu lipsurile in general, cu venturi precare si cu un nivel de bunastare mai redus. Nu vrem sa avem retineri, copilul meu nu trebuie sa duca lipsa de nimic, dar s-ar putea ca prea multul asta sa ii afecteze sanatatea.”

Studiul arata ca britanicii si nemtii se simt confortabil la 18 grade Celsius. La ei energia termica este mai scumpa decat la noi si nu doresc sa isi dea toti banii pe utilitati. Vor sa le ramana si de vacanta, spun specialistii. In plus, sunt constienti ca e mai sanatos asa.