Radio Simplu

Spania vrea să accelereze introducerea venitului universal, în contextul sărăcirii populației, din cauza pandemiei

Guvernul din Spania vrea să accelereze instituirea unui „venit universal” pentru a susţine persoanele lăsate fără resurse de pandemia de COVID-19, informează France Presse.

Până în prezent nu a fost vehiculată o sumă pentru acest venit garantat de care mai întâi va beneficia doar o parte a populaţiei, în condiţiile în care Spania, cea mai îndoliată ţară europeană după Italia, a înregistrat un record de 300.000 de şomeri suplimentari în luna martie.

„Există un larg consens” în sânul guvernului „şi discutăm între mai mulţi miniştri pentru a pune la punct măsura”, a declarat ministrul consumului, Alberto Garzon, provenit din formaţiunea radicală de stânga Podemos, care se află în coaliţia de guvernare alături de socialiştii lui Pedro Sanchez.
„O vom face cât de curând posibil”, a dat asigurări ministrul socialist al economiei, Nadia Calvino, pe postul de televiziune La Sexta, potrivit Agerpres.
Programul guvernului de coaliţie menţiona crearea acestui „venit minim vital” ca măsură de protecţie socială. Obiectivul este acum de a face din acesta un instrument „util” pentru problema „temporară” a coronavirusului, urmând apoi ca venitul „să rămână, să devină un element structural, permanent”, a precizat ministrul.
„Era deja o necesitate înaintea crizei, cu zece milioane de cetăţeni în situaţie de risc de sărăcie şi 30% sărăcie infantilă în Spania”, a subliniat ministrul pentru drepturile sociale şi liderul Podemos, Pablo Iglesias.
„Odată cu această criză, situaţia de risc va creşte pentru mulţi cetăţeni (…) Oamenii în situaţiile cele mai fragile, care şi-au pierdut locul de muncă, care au dificultăţi în a-şi plăti chiria sau a cumpăra alimente de primă necesitate de la supermarket nu-şi pot permite ca guvernul să nu ia situaţia foarte în serios”, a adăugat el.
Miniştrii implicaţi lucrează la pregătirea „acestui venit minim vital, pentru a stabili dacă există complementarităţi cu instrumente deja existente, care este populaţia ţintă, axându-ne mult pe familii dar tratând diferit fiecare situaţie”, a mai spus Nadia Calvino, subliniind că acest venit va fi un „pilot” pentru viitorul venit universal generalizat.
Guvernul nu a avansat nicio sumă, dar potrivit cotidianului El Pais ar putea fi vorba de 440 de euro lunar.
Spania, unde populaţia este izolată cu stricteţe din 14 martie şi cel puţin până la 25 aprilie, a oprit toate activităţile economice „neesenţiale”.
Vineri, Spania înregistrase în ultimele 24 de ore un număr de 605 noi decese, cea mai scăzută cifră raportată după data de 24 martie, potrivit Ministerului Sănătăţii. Numărul noilor contagieri este 4.576, cu 3% mai mult decât în ziua precedentă, dar care reprezintă cea mai mică creştere procentuală de la debutul crizei sanitare.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, bilanţul total al victimelor se ridică la 15.843, iar cel al persoanelor infectate la 157.022, dintre care 55.668 s-au vindecat.
Consiliul de miniştri s-a reunit vineri în sesiune extraordinară, după ce, cu câteva ore înainte, Congresul a aprobat prelungirea stării de urgenţă până la 26 aprilie.