Radio Simplu

Sophie Ayad, femeia cu care Ion Țiriac are doi copii și cu care a fost 9 ani: „Îl iubesc pe Ion! Îi sunt datoare pe atât de multe planuri…”

Libertatea a stat de vorbă cu Sophie Ayad (50 de ani), femeia cu care Ion Țiriac (80 de ani) a împărțit viața timp de nouă ani, în perioada 1992-2001. Au împreună și doi copii: Karim (23 de ani) și Ioana (20 de ani).

Și când te refuză, Sophie are o gentilețe aparte. Are o voce caldă, departe de metalica jurnalistului. Povestește, nu te ceartă. Te ascultă, nu dă verdicte. Explică, revine, se frământă. A oferit un singur interviu presei din România, scuzându-se, timid, de fiecare dată, aproape rușinată, că povestea ei de iubire cu Ion Țiriac e “long-long time ago”. Până la urmă, ea și-a deschis sufletul pentru cititorii Libertatea, vorbind cu sensibilitate despre România și cu dragoste de mamă despre cei doi copii pe care îi are cu fostul jucător de tenis, Ioana și Karim, despre cum era și cum e “Ion”, despre viața la Monte Carlo, casa ei pentru aproape 20 de ani, despre cum e să o iei de la capăt la 50 de ani la Miami, în State, dar și despre durerea pricinuită de faptul că își vede tatăl suferind. Libertatea: Sophie, n-o să-ți vină să crezi, la București sunt 20 de grade și soare de primăvară, văd că la Miami sunt tot pe acolo, dar plouă. Cum îți merge afacerea. Am văzut că tu și Ioana sunteți modele pentru ținute…. Sophie Ayad: Merge foarte bine! Ideea mea a fost de a aduce aici moda europeană de ultimă generație și de a o combina cu brandurile mari din State, iar americanii sunt pur și simplu obsedați de tot ce vine din Franța. Fiicele și prietenele mele se ocupă de site-ul nostru web, thepoolclubmonaco.com și nu mă puteam gândi la modele mai nimerite. Cred că le place și lor. Așa, shootingurile noastre foto sunt autentice. Îmi plac, mai ales că îmi port hainele proprii și poate acesta este secretul succesului nostru. Autenticitatea!

„Nu mi-e dor de Monte Carlo. Iar Miami era visul meu” – De ce ai decis să pleci din Monte Carlo? Ai trăit 18 ani acolo … – 18 ani (râde). Nu mi-am dat seama că a trecut atât de mult până mi-ai spus. Monaco este Disneyland. Este o bulă, trăiești într-o bulă. Monaco este foarte convenabil și confortabil, dar am simțit, la un moment dat, că nu mai sunt eu. E doar o zonă confortabilă și atât. E un loc pentru leneși, nu este nici “ispiring”, nici “exciting”. Am părăsit Monaco în 2018, cu două genți sport și m-am gândit că voi reveni pentru a-mi împacheta restul lucrurilor, dar nu am făcut-o niciodată, îți vine să crezi? Am lăsat totul peste noapte și nu am privit niciodată în urmă. Și nici că mi-e dor de Monaco. Sincer? Am sentimente foarte amestecate cu privire la acel loc. Am locuit în SUA când aveam 14 ani și am fost la liceul din California. De atunci, visul meu a fost întotdeauna să trăiesc în America. Îmi plac orașele mari și viața reală. Miami este și a fost întotdeauna locul meu de vis. Este unul dintre cele mai cosmopolite orașe pe care le cunosc și are acel melanj de Caraibe și America de Sud pe care-l iubesc. Ador oceanul, aerul cald, plaja, lumina și culorile, oamenii. E paradisul meu. Viața curge domol, oamenii sunt prietenoși. Și îmi amintește foarte mult de Egipt.

– Cum sunt copiii, Karim, Ioana și Jasmin? – Toți merg foarte bine. Sunt foarte norocoasă și recunoscătoare pentru asta. Karim tocmai a absolvit Universitatea din Chicago, care e unul dintre cele mai bune colegii din SUA. Ioana a început universitatea anul trecut, aici, la Miami, iar Jasmin este la liceul din Miami și tocmai a fost acceptată în Miami City Ballet în această vară. Sunt teribil de mândră de toți. Sunt binecuvântată cu copiii mei. Nu pentru că toate excelează academic, dar și pentru modul în care au crescut. În trei cuvinte, sunt onești, politicoși și cu inimă mare! În plus, sunt cu sunt adevărat cosmopoliți, pot trăi și supraviețui oriunde. Asta pentru că am trăit întotdeauna precum nomazii și sunt obișnuiți să se adapteze diferitelor culturi.

„Scrisul este «cardio-ul» meu” – Îmi închipui că ești foarte mândră de Ioana, care te urmează și face Jurnalismul… – Ioana e încă studentă, va termina peste doi ani. De fapt, studiază și Economie și cred că este o potrivire perfectă. O văd o femeie de afaceri și e în sângele ei să fie o femeie de afaceri. Un antreprenor adevărat, activ și plin de idei. Ca orice părinte, îți spun că orice va decide să facă, voi fi lângă ea. – Jasmin era la gimnastică… – A cotit-o spre balet! Le-a făcut pe amândouă, dar eu cred că baletul este mai grațios și mai puțin dăunător pentru dezvoltarea fizică a copilului. Eu am făcut balet timp de 7 ani, poate de aici mi se trage disciplina, devotamentul. Jasmin este mult mai talentată decât am fost eu vreodată. Baletul este viața și pasiunea ei. Are tenacitate să ajungă departe, dacă asta își dorește cu adevărat.

– Sophie, în ce stadiu este cartea pe care ai promis că o vei scrie despre viața ta? – Este un roman, nu o biografie. Scriu în fiecare zi, dar mai ales noaptea. La scris mă pricep cel mai bine. Scrisul este “cardio”-ul meu. Și Miami este locul perfect pentru a scrie, pentru a gândi, pentru a fi liberă, pentru a-mi odihni mintea și apoi a lăsa-o să fugă încotro dorește. Despre Ion Țiriac: „Sper că i-am adus oarecare fericire” – Până acum, ne-am “încălzit”, acum sunt abrupt. Cum ai descrie relația ta cu Ion Țiriac?– Eu? Aș spune “foarte bine”. Dar întreabă-l pe el (râde zgomotos)… Îl iubesc pe Ion, nu este doar un tată grozav, ci și un prieten adevărat. Am avut momente dificile, chiar foarte dificile, dar el a fost mereu acolo pentru mine și cei trei copii ai mei.

Sursa:Liberatea.ro