Radio Simplu

Sfântul Onufrie e respectat mai ales de femei. Vezi de ce

Sfântul Onufrie cel Mare este pomenit pe 12 iunie. În popor, data de 12 iunie e știută drept Nunta Șoarecilor. În special femeile țin această sărbătoare.

Ce să NU faci de ziua lui

Oamenii țin sărbătoarea lui Onufrie ca să aibă parte de belșug, să nu le mănânce șoarecii recoltele și să nu se facă viermi plantele. Este foarte important ca în această zi să se semene hrișca. Nu se taie lemne, nu se face mâncare. În schimb, ar trebui să ne bucurăm dacă plouă, căci asta înseamnă că nu vor veni șoareci tot anul. Pe de altă parte, la fel ca și Vartolomeu, dacă nu e respectat, Onufrie e aducăîor de grindină și de vijelii. Nu se taie lemne, iar femeile nu trebuie să facă mâncare, ca să nu se adune șoarecii. Femeile obișnuiesc să țină această sărbătoare mai ales cu scopul de a nu li se roade hainele tot anul.

Cine a fost Sfântul Onufrie

Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare a trăit în Egipt, petrecându-și viața în pustiu. Vreme de peste șase decenii a fost pustnic, fără săs vadă niciun chip de om. A fost găsit de Cuviosul Pafnutie, care, după 17 zile de umblat prin deșert, a ajuns la locul în care viețuia acesta și i-a cerut binecuvântarea. Cuviosul Pafnutie a povestit tuturor monahilor cele întâmplate, la întoarcere, atât despre minunata viață a lui Onufrie, cât și despre ceilalți pustnici întâlniți în deșert. Sfântul Cuvios Onufrie s-a stins din viață în prezența Cuviosului Pafnutie, acesta din urmă rupându-și haina și acoperindu-i trupul dezgolit. Apoi, l-a îngropat pe sfânt.

Singurul său acoperământ a rămas părul său. Barba şi părul capului, albite de trecerea anilor, îi crescuseră atât de mult încât atingeau pământul. De aceea, în icoane, este reprezentat îmbrăcat foarte sumar, el însuşi fiind o icoană a simplităţii şi smereniei. Se spune că imediat ce Onufrie a fost îngropat, coliba în care locuia s-a prăbușit, s-au ofilit puținele plant din jur  și a secat apa din care obișnuia să bea sfântul. Credincioșii îl cinstesc pentru credința lui nemărginită.