Radio Simplu

Secretele uleiului de măsline. Sigur nu știai de aceste beneficii

Despre uleiul de măsline se vorbește în cei mai elogioși termeni. Și nu de ieri, de azi… Încă din Antichitate. Și pe bună dreptate. Iată care sunt secretele uleiului de măsline pe care, sigur, nu le știai:

Este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri, cu importante proprietăți nutriționale, cu un gust și o aromă puțin probabil să displacă cuiva. Cu excepția… excepțiilor. Acizii grași monosaturați și antioxidanții conținuți în uleiul de măsline îl pun pe podiumul celor mai recomandate și folosite uleiuri de către cei care au probleme cardiovasculare (crește nivelul „colestrolului bun’) și de stomac (fiind ușor de tolerat de acesta). Mai rămâne o singură întrebare: cum trebuie folosit corect?

 

Multe gospodine cred că uleiul de măsline poate fi folosit ca şi cel de  floarea soarelui, oriunde şi oricând, singurul său avantaj fiind acela că este mai sănătos. Nu, nu-i aşa. Mai mult de atât, uleiul de măsline este de mai multe feluri, fiecare fiind potrivit unui anumit preparat. Pentru a echilibra corect savoarea, trebuie să ne raportam la trei categorii.

Categoria 1: foarte fructat – acest ulei dă un gust picant unei lăptuci dulci, unei salate de tomate cu busuioc, unei felii de pâine prăjită, unui peşte fad, anghinarei pregătită pur şi simplu cu ulei de măsline şi cu apă şi asezonată cu usturoi şi cu mentă.

Categoria a 2-a: mediu fructat – recomandat pentru antipasto, salată de fructe de mare, carpaccio.

Categoria a 3-a: uşor fructată – pentru alimente cu gust picant sau atunci când condimentele trebuie să fie dominante.

Cum se utilizează uleiul de măsline în sosul vinegretă

În general, se pune o lingură de oţet la 3 linguri de ulei de măsline. Se va mări compoziţia cu o lingură de oţet pentru 5 linguri de ulei dacă se mai adaugă şi o lingură de muştar tare. Combinaţii reuşite:  ulei de măsline şi oţet balsamic;  ulei de măsline şi oţet de vin vechi;  ulei de măsline şi oţet de Xeres;  ulei de măsline şi suc de lămâie.