Radio Simplu

Secretele Oanei Cuzino ca să ne păstrăm sănătatea și silueta de sărbători. Ce reguli aplică vedeta de televiziune care e și medic

GALERIE FOTO (2)

Atentă până la obsesie cu sănătatea și cu silueta ei, Oana Cuzino, medic geriatru de profesie, ne-a explicat ce trebuie să facem pentru a trece peste sărbători fără a ne pune la încercare ficatul și pancreasul și fără a ne certa cu cântarul. Lecțiile predate nouă sunt aplicate și de ea, și de fiica sa, Naomi, care azi, la 17 ani, e atentă ce mănâncă și iubește sportul.

Libertatea: Ce și cât mănânci de sărbători? Oana Cuzino: În general, dar și de sărbători, încerc să păstrez un echilibru. Până la urmă, sărbătorile nu constau în mâncare, în ziua de azi. Într-adevăr, în trecut, când oamenii se confruntau cu mari lipsuri, masa era un prilej de socializare în jurul unor alimente speciale și mai greu de găsit. Azi, când putem să ne bucurăm de carne și produse din carne, dulciuri și bunătăți în fiecare zi, cred că ar trebui să ne schimbăm puțin optica și chiar dacă avem pe masă bucatele tradiționale, că așa e datina, să fim foarte cumpătați.

– Cu ce înlocuiești mâncărurile tradiționale grele? Cauți variante mai light și mai sănătoase? – Variantele “light” depind de noi înșine, putem foarte bine să nu ne înecăm în grăsimea de la friptură, sau în smântână, sarmale, să nu abuzăm de făină, zahăr și sare. Să nu combinăm grăsimile cu alcoolul – situație care pune în pericol vezicula biliară și pancreasul!

– Crescând cu o mamă medic și pasionată de alimentația sănătoasă, Naomi, fiica ta, ți-a copiat comportamentul? – Da, este atentă la absolut orice mănâncă. Este conștientă de importanța acestui aspect, iubește sportul și mișcarea de orice fel.

– Îi vine natural să mănânce la fel de curat ca tine, să facă sport? – Da, face cu plăcere sport și nu este adepta junk foodului și fast foodului, preferă mâncarea gătită acasă și salatele.

– Dă semne că ți-ar călca pe urme, alegând o meserie care să aibă legătură cu sănătatea, cu starea de bine, păstrarea tinereții și tonusului? – Da, se pregătește să studieze peste doi ani, când va termina liceul, psihologia. Așa că învață cu plăcere și pasiune și la biologie, și la genetică, dar este în același timp pasionată și de artă. Pictatul o relaxează mult și este un hobby foarte plăcut și atrăgător pentru ea.