Radio Simplu

Se spală azi, 18 decembrie 2023, de Cuviosul Daniil Sihastru? Calendar ortodox

Cuviosul Daniil Sihastru este celebrat anual de către Biserica Ortodoxă la data de 18 decembrie, iar alături de numele acestuia este trecută o crucea neagră.

Credincioșii știu că sărbătorile importante celebrate de-a lungul anului sunt trecute cu o cruce roșie sau neagră, iar în funcție de crucea cu care sunt trecute, credincioșii pot face sau nu anumite activități în curte sau în gospodărie. Data de 18 decembrie, la care este celebrat Cuviosul Daniil Sihastru este trecută cu o cruce neagră în calendarul ortodox.

Ziua în care este prăznuit Cuviosul Daniil Sihastru este trecută în calendarul creștin ortodox cu o cruce neagră, motiv pentru care credincioșii au voie să spele, să lucreze sau să facă treabă în gospodărie, activități ce sunt

interzise în zilele trecute cu o cruce roșie în calendarul ortodox. Există însă și o excepție, dacă sfântul pomenit în ziua trecută cu o cruce neagră în calendarul ortodox este important pentru credincioși, ajutându-i într-un mod aparte, atunci creștinii ortodocși pot să țină ziua lui ca pe o sărbătoare cu cruce roșie. În zilele trecute cu o cruce neagră în calendarul ortodox avem voie să spălăm, iar preoții consideră că un păcat pe care putem să îl facem în aceste zile sfinte este să facem o lucrare ce nu este necesară în ziua respectivă,

lucrare ce are la bază o intenție rea, știind astfel că încălcăm rânduielile Bisericii. Pentru sărbătorile cu cruce neagră, lucrurile ce aduc păcat sunt certurile, bârfa, invidia, răutatea sau perioadele săvârșite fără rugăciune, explică ego.ro.

Rugăciunea către Cuviosul Daniil Sihastru
În zilele trecute cu cruce neagră în calendarul ortodox, precum cea de 18 decembrie 2023, în care este prăznuit Cuviosul Daniil Sihastru, este foarte important pentru credincioși să se roage.

Aceasta este rugăciunea pe care este bine să o rostim în ziua în care este pomenit acest sfânt, dar și în momentele în care ne aflăm în situații disperate.
„Viață îngerească ai petrecut pe pământ, Sfinte Daniil, chip și pildă făcându-te ucenicilor tai. Prin rugăciuni, posturi îndelungate și privegheri, te-ai învrednicit a te sălășlui în pământul celor blânzi, Sfinte Daniil, de Dumnezeu cinstitorule, podoaba sihaștrilor și lauda călugarilor.

Cuvioase Părinte Daniil, în tot pământul a ieşit vestea minunilor tale; pentru aceasta în ceruri ai aflat plata ostenelilor tale, taberele diavolilor le-ai îndepărtat, cetele îngereşti ai ajuns, a căror viaţă fără prihană ai urmat. Îndrăznire având către Dumnezeu, cere pace sufletelor noastre. Împlinind voia lui Dumnezeu pe pământ şi încingându-te cu armele Duhului, Cuvioase, ai biruit toate ispitele diavolului, care neîncetat dau război sufletelor noastre.