Radio Simplu

Se reduce vârsta de pensionare. E oficial: românii care beneficiază după decizia Guvernului

Veste bună pentru români – se reduce vârsta de pensionare! Ce categorie de cetățeni vor putea beneficia de noua decizie a Guvernului?

Se reduce vârsta de pensionare! Ce români beneficiază de decizia Guvernului?
Oficialii au decis pe data de 14 iulie ca vârsta de pensionare să scadă pentru o anume categorie de pensionari, arată avocat.net. Este vorba despre cei care au locuit cel puțin 30 de ani în zone puternic poluate. Din cauza riscului la care s-au expus, vor putea beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără a suferi vreo penalizare. Proiectul menționat a primit undă verde de la deputați ieri, 14 iulie, iar pasul următor este să fie promulgat de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial astel pentru a se putea aplica noile modificări. În privința pensionării anticipate, se aplică o scădere procentuală a cuantumului indemnizației lunare pentru cei care ies la pensie în anumite condiții, arată Legii nr. 263/2010. Mai exact, persoanele care au locuit în localitățile poluate sau într-o rază de opt km în jurul localităților de mai jos vor putea beneficia de scăderea aferentă:

Baia Mare;
Copșa Mică;
Zlatna;
Târgu Mureș;
Drobeta-Turnu-Severin;
Târnăveni;
Slatina;
Turnu Măgurele;
Râmnicu Vâlcea;
Petroșani;
Vulcan;
Lupeni;
Petrila;
Aninoasa;
Uricani;
Hunedoara;
Călan;
Brad;
Criscior;
Vețel;
Șoimuș;
Baia de Criș;
Ghelari;
Teliuc;
Certej;
Băița;
Orăștie;
Deva din județul Hunedoara.
Proiectul de lege modifică Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, a extins, practic, lista localităților pentru care se aplică măsura. La momentul actual, loclitățile pentru care se aplică reducerea de vârstă sunt doar:

Baia Mare;
Copșa Mică;
Zlatna;
Târgu Mureș;
Slatina;
Turnu Măgurele și
Râmnicu Vâlcea.
Se reduce vârsta de pensionare pentru o categorie de vârstici
Se reduce vârsta de pensionare pentru o categorie de vârstici
Bonuri de masă pentru pensionarii de peste 75 de ani
„Un mic sprijin pentru pensionarii cu vârsta de peste 75 de ani şi cu 704 lei la care mă tot gândesc. Aproximativ 130 milioane de euro pentru acest program finanţat din fonduri europene, fiecare persoană urmând să primească 180 lei/lună sub forma tichetelor electronice. Se vor folosi doar pentru achiziţionarea mâncării calde de la unităţile autorizate”
Violeta Alexandru

Loading...