Radio Simplu

Se pregătesc pentru ce e mai rău! Nelu Tătaru a spus adevărul: Unitățile medicale vor fi sufocate

Autoritățile sanitare au identificat şi sunt pregătite şi a treia şi a patra linie de spitale, pentru a fi evitată o blocare a sistemului medical din România, pe fondul creșterii numărului de infectări, a declarat luni Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a făcut luni o serie de declarații menite să aducă populației puțină liniște, în contextul în care evoluția pandemiei de coronavirus părea la un moment dat scăpată de sub control, în România, prin prisma numărului mare de noi cazuri zilnice de îmbolnăviri.

În același timp, însă, Nelu Tătaru a avertizat că există și scenariul conform căruia sistemul medical din România va fi sufocat de numărul mare de bolnavi.

Astfel, numărul de îmbolnăviri cu coronavirus ar putea să scadă în următoarea perioadă dacă sunt respectate câteva reguli, printre care și purtarea mușchii de protecție, a declarat luni ministrul sănătății, Nelu Tătaru.

Vizită inopinată la Galați
El a descins la Galați într-o vizită inopinată la Spitalul Județean de Urgență din localitate, unde a dorit să vadă Unitatea mobilă de Terapie Intensivă.

”Ţine foarte mult de comportamentul fiecăruia dintre noi. În măsura în care vom respecta nişte reguli, vom purta o mască, vom păstra o distanţare fizică, vom purta masca în spațiile închise, în spațiile aglomerate, în mijloacele de transport în comun, vom folosi un dezinfectant, atunci vom avea o transmite comunitară în scădere.

Asta va însemna ca într-o săptămână şi jumătate să avem un platou, urmat de o scădere a numărului de cazuri; putem să ne gândim la căderea pe panta descendentă a primului episod pandemic”, a declarat ministrul Sănătății, conform RRA.

”Număr crescător de cazuri, de la o zi la alta”
”Dacă nu vom respecta nişte reguli, vom vedea de la o zi la alta un număr crescător de cazuri, care vor sufoca la un moment dat unităţile medicale şi, în general, Terapia Intensivă; atunci va fi un pic mai dificil.

Noi avem în acest sens spitale identificate şi pregătim şi a treia şi a patra linie. Dar noi sperăm să nu fie nevoie. Contextul în care ne aflăm este cel în care noi trebuie să respectăm nişte reguli.

În măsura în care noi ne gândim doar să găsim spitale, dar să nu respectăm nişte reguli şi atunci numărul de pacienţi să crească în continuare, va veni şi o suprasolicitare a spitalelor şi a corpului medical”, a adăugat Tătaru.