Radio Simplu

Se deschid granițele? Ludovic Orban a făcut anunțul! Când vom putea circula în alte țări

În ciuda restricțiilor impuse unilateral de anumite state din Uniunea Europeană, premierul Ludovic Orban a ținut să precizeze că granițele sunt și în acest moment deschise, ca urmare a libertății de circulație impusă de Tratatul UE.

Premierul Ludovic Orban a făcut joi seară precizări foarte importante cu privire la relaxarea măsurilor de restricție impuse din cauza epidemiei de coronavirus, inclusiv în ceea ce privește circulația cetățenilor români în țările Uniunii Europene.

Orban a arătat că, după 15 mai, se vor elimina restricțiile privitoare la libera circulație.

”Granițele sunt deschise”
Nu vor mai fi în vigoare Ordonanțele Militare care au instituit aceste restricții și, practic, cetățenii se vor putea mișca liber, vor putea ieși din casă și cu alte scopuri decât cele pentru care s-a permis ieșirea din casă până acum.

În ceea ce privește călătoriile în alte țări din Uniunea Europeană, șeful Executivului a ținut să menționeze că granițele sunt și în acest moment deschise, ca urmare a libertății de circulație impusă de Tratatul Uniunii Europene.

”Tranzitarea Ungariei a fost permisă într-un interval orar. Știu că Vela a negociat cu autoritățile maghiare și urmează să se extindă acest interval.

”Trăim în Europa”
Granițele sunt deschise, trăim în Europa. Tratatul UE prevede libertatea de circulație a oamenilor, mărfurilor, ideilor, serviciilor. E fundamentul UE.

E adevărat că sunt anumite restricții dictate unilateral în unele state, care ușor-ușor se reduc sau chiar au tendința să dispară.

A fost o reglementare privind intervalul orar. Dacă se respectau regulile de tranzitare a Ungariei, nu au fost opreliști pentru cetățenii români care au vrut să meargă în alte state UE”, a spus Ludovic Orban, în direct la B1 TV.