Radio Simplu

Se dau bani pentru români direct de la UE! Anunțul făcut de un europarlamentar

Se dau bani pentru români direct de la Uniunea Europeană. Este vestea finalului de an. Anunțul făcut de către un europarlamentar a surprins pe toată lumea. S-a anunțat și care sunt condițiile pentru a putea ajunge la aceste sume importante.
Vești extrem de importante pentru acești români care au nevoie de bani. Eurodeputatul PLUS, Dragoș Pîslaru, a recomandat autorităților locale să îndrăznească să aplice direct la Bruxelles pentru obținerea finanțărilor europene pentru proiecte în exercițiul financiar viitor al UE, care începe în 2021.

Cum se pot accesa bani europeni
Dragoș Pîslaru a dezvăluit cum se pot accesa bani europeni. Acesta a spus că autoritățile locale trebuie să înțeleagă că nu au de ce să fie dependente financiar de centru. „Este foarte important să începem discuțiile despre oportunitățile de investiții și bugetul pe care UE îl pune la dispoziție României pentru dezvoltare încă de timpuriu. Începând cu ianuarie 2021, resursele vor fi disponibile pe următorul cadru, iar România trebuie să știe ce urmează și asta nu numai la nivel central, ci și la nivelul autorităților locale și regionale. Autoritățile locale trebuie să înțeleagă că nu au de ce să fie dependente financiar de centru, că procesul de autonomie locală nu poate fi unul în care să depinzi de finanțele publice. Este foarte importantă mobilizarea autorităților subnaționale care să înceapă montarea de structuri financiare sau de co-finanțare adecvate, care să creeze o autonomie față de finanțarea centralizată prin discuții directe cu instituții financiare europene. Să îndrăznească autoritățile locale să depună proiecte direct la Bruxelles”, a spus Pîslaru.

Mai mult, Pîslaru a lăudat autoritățile locale din Cluj pentru absorbția fondurilor europene, dar a avertizat că nu este suficientă. „Exemple din Alba Iulia sau Oradea, care au proiecte direct cu Banca Europeană pentru Investiții, reprezintă calea de urmat. Dacă la nivel local există proiecte care sunt justificate și reprezintă priorități ale cetățenilor, ele trebuie asumate ca finanțări de la nivel local. Viitorul este la nivel local, subnațional, ce este important pentru comunitățile locale și mă duc la nivel central nu să îmi finanțeze lucrurile de care am nevoie, ci să îmi creeze cadrul prin care să îmi finanțez proiectele, direct cu instituțiile financiare europene. Este încurajată colaborarea directă”, a explicat eurodeputatul PLUS.

Dragoș Pîslaru a participat în Cluj-Napoca la o dezbatere despre oportunitățile de investiții plecând de la bugetul UE 2021-2027, organizată de Renew Europe și PLUS Cluj. Pîslaru este raportor al Parlamentului European pe Programul de sprijin pentru reforme și raportor Renew Europe pe Programul InvestEU.