Radio Simplu

Se dau bani de la stat! Toți românii beneficiază de 15.000 de euro pentru a face asta

Vești bune pentru români. Se dau bani de la stat prin programul Casa Eficienta Energetic. Toți românii care vor aplica la acest program vor beneficia de 15.000 de euro pentru a-şi eficientiza din punct de vedere energetic locuinţele, informează un comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Programul poate fi accesat din data de 15 septembrie.

Se dau bani mulți de la stat. Ce trebuie să faci ca să pui mâna pe 15000 de euro
Scopul programului Casa Eficientă Energetic este acela de a reduce consumul de energie din casele românilor şi a emisiilor de gaze cu efect de seră. Astfel, aproximativ 9.000 de proprietari de case din România îşi vor putea eficientiza energetic locuinţele prin intermediul programului, al cărui buget total este de 430 de milioane de lei.

Românii se pot bucura de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro, sumă pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor o finanţează prin AFM. Finanţarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de suma amintită, respectiv 15.000 de euro.

Care este scopul programului Casa Eficientă Energetic
„Cele mai multe case nu sunt bine izolate. Este şi motivul pentru care pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereţii exteriori, sau la 25% prin geamuri sau acoperiş.

Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: indirect, o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie”, a declarat ministrul Mediului Costel Alexe.

Pe ce pot fi cheltuiți cei 15000 de euro
Cei 15 mii de euro vor putea fi cheltuiți pe: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi…etc.

Condiţia eligibilităţii proiectului Casa Eficientă Enregetic este ca eficienţa energetică a casei să crească cu cel puţin o clasă energetică.

Cum poți intra în posesia celor 15000 de euro
Cei interesaţi de programul Casa Eficientă Energetic vor putea depune online cererea pentru prima energetică, însoţită de un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarările.

Astfel, imediat după ce cererea va fi aprobată, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 60 de zile pentru a pregăti dosarul investiţiei. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maxim 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investiţie, după ce se va face un nou audit energetic al casei.