Radio Simplu

Se dau bani de la stat! Cine va primi 710 lei

Statul vine în ajutorul celor care au copii mici. O propunerea legislativă, depusă în toamna acestui an, prevede un beneficiu pentru toți părinții, care vor să reintre în câmpul muncii cât mai repede posibil. Se dau până la 710 lei celor care îndeplinesc condițiile impuse de lege.

Valuri de aer polar vor lovi România. Meteorologii trag semnalul de alarmă
Părinții care au copii cu vârste de maxim 3 ani, dar totuși vor să reintre în câmpul muncii ar putea să ceară până la 710 lei de la stat pentru angajarea unor bone. Propunerea legislativă a fost depusă la Parlament și urmează să fie votată în Senat. Senatorii sunt de acord cu propunerea și urmează să fie adoptată cât de curând.

Pentru a beneficia de acest ajutor de la stat, părinții trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Banii se vor aloca în primul rând în funcție de cât de mari sunt veniturile nete din familie. Cei care au venituri nete ce depășesc 3.500 de lei per membru de familie nu vor beneficia de această lege. De reținut este că la stabilirea acestor venituri nete vor fi scoase din calcul ajutoarele sociale de orice fel sau alocațiile). Ajutorul va fi cuprins între 250 și 710 lei și se va acorda lunar, până când copilul împlinește trei ani sau până când copilul intră în sistemul de creșă.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească părinții
Pe lângă dovada veniturilor nete, părinții trebuie să demonstreze că sunt angajați cu normă întreagă (mai puțin cei încadrați cu handicap grav/accentuat), că desfășoară activități independente (PFA, întreprindere individuală), că sunt funcționari sau exercită o funcție de demnitate publică (vor fi acceptați însă și șomerii înregistrați la autorități care nu au refuzat locuri de muncă de la agenții).

De asemenea, cei mici nu trebuie fie înscriși la creșă, să fi fost refuzați la creșă sau retrași.

Cei care vor să beneficieze de această lege vor depune documentele necesare la direcția de asistență socială
Reamintim că profesia de bonă e reglementată la noi în țară de câțiva ani și singurele două moduri în care pot lucra bonele în țara noastră sunt fie pe cont propriu, caz în care încheie ele contracte cu părinții (dar nu de muncă, ci de prestări servicii), fie ca angajate ale unor firme de specialitate.

Propunerea de Lege nu este implementată momentan! Urmează să fie votată, și se va putea beneficia de pe urma ei după publicarea în Monitorul Oficial.