Radio Simplu

Se dau bani de la stat: cine primește 2.000 de euro și până când se depune cererea

Statul împarte din nou bani pentru a limita efectele negative ale pandemiei. De data asta, a pregătit câte 2.000 de euro, iar banii se pot obține doar după depunerea unei cereri de finanțare. Termenul limită e 30 octombrie.

Statul a promis că vine cu soluții pentru a limita efectele negative ale pandemiei. Acum, susține că a pregătit o schemă de 2.000 de euro pentru toate societățile fără salariați. Guvernul vrea ca acestea să treacă mai ușor prin criză și să nu pună lacătul pe ușă.

Astfel, acordarea banilor e prevăzută de OUG 13, act normativ prin care a fost aprobată suma de aproximativ 1 miliard de euro proveniți din fonduri europene, pentru ajutarea IMM – urilor. Prevederile au fost publicate recent în Monitorul Oficial, arată Hotnews.

Bani de la stat: 2.000 de euro pentru firmele fără angajați
Potrivit documenteului, există trei forme de sprijin:

1. O sumă forfetară în valoare de 2.000 euro, pentru societățile ce la data de 31 decembrie 2019 nu aveau salariați, însă au avut o cifră de afaceri din acest exercițiu mai mare de 5.000 euro
2. Granturi pentru capitalul de lucru pentru societăți ce în anul 2019 au avut o cifră de afaceri cuprinsă între 13.501 euro și 1.000.000 euro, iar valoarea grantului este de 15% din cifra de afaceri, până la maxim 150.000 euro;
3. Granturi pentru investiții, pentru IMM cu sume între 50.000 euro și 200.000 euro, iar IMM trebuie să îndeplinească mai multe criterii de eligibilitate, inclusiv surse de cofinanțare a proiectului.
Actul normativ a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

„Prin Ordin MFE nr. 1060/2020 se adoptă schema ajutorului de stat, pe care o va utiliza o entitate ce dorește să beneficieze de aceste granturi”, spune analistul financiar Adrian Bența.

Ca să obțină acești bani, antreprenorii trebuie să depună mai multe documente până la data de 30 0ctombrie:

• Documentele de înregistrare – act constitutiv, certificat Registrul comerțului;
• Documentația financiară aferentă anului 2019 însoțită de ultima balanță de verificare;
• Documentația tehnică, respectiv plan de afaceri în format simplificat;
• Declarație pe propria răspundere că nu a mai beneficiat de ajutor de stat pentru aceleași obiective și nu există decizii anterioare de recuperare a ajutorului de stat;
• Declarație pe propria răspundere că beneficiarul nu este rezident fiscal într-o jurisdicție neagreată/necooperantă de pe lista UE.
Guvernul afirmă că încheierea contractelor de finanțare se va realiza până în data de 31 decembrie 2020.